Alte opt companii europene vor participa la licitațiile Energocom pentru achiziția gazelor naturale. A treia etapă a concursului a fost finalizată

  • 30 August 2023 18:49
Alte opt companii europene vor participa la licitațiile Energocom pentru achiziția gazelor naturale. A treia etapă a concursului a fost finalizată

Energocom anunță că a finalizat cea de-a treia etapă a concursului pentru identificarea furnizorilor de gaze naturale în primul semestru al anului 2024. La această etapă s-au precalificat opt companii europene care vor putea participa la licitațiile organizate de Energocom pentru achiziția gazelor naturale.

În total, la etapa a treia au fost depuse 11 dosare. Companiile selectate sunt din Grecia, România, Bulgaria, Elveția, Franța și Austria, se menționează într-un comunicat al Energocom. 

Din cele 11 dosare depuse au fost precalificate: 

- Depa Commercial SA (Grecia);
- Engie S.A (Franța);
- Engie Energy Management Romania SRL (România/Franța);
- Axpo Bulgaria EAD (Bulgaria/Elveția);
- Axpo Solutions AG (Elveția);
- Trafigura Nat Gas Limited (Malta/Elveția);
- Trafigura Trading SARL (Elveția);
- Met Austria Energy Trade GmbH (Austria/Ungaria).

Pentru a fi precalificate companiile urmau să dețină experiență în comercializarea și furnizarea gazelor naturale, capacitatea de a transporta și a furniza cantități suficiente de gaze necesare, să prezinte licențele și documentele relevante ce confirmă posibilitatea livrării pe teritoriile României și Ucrainei; să aibă o reputație bună. 

Energocom menționează că a fost evaluată fiecare companie în parte chiar dacă companiile fac parte din grupuri de companii.

Totodată, furnizorul de gaze naturale precizează că alte șapte companii au fost precalificate în prima și a doua etapă: AXPO Ukraine LLC (Ucraina-Elveția); ERU Europe GmbH (Ucraina-Austria - SUA); OMV Petrom SA (România-Austria); SNGN Romgaz SA (România); DXT International S.A. (Luxemburg); EP Commodities A.S. (Elveția); PGNiG Supply & Gas Trading GmbH (Germania).  

Companiile precalificate în toate cele 3 etape de precalificare vor participa la licitațiile ce urmează a fi desfășurate de SA Energocom pentru achiziția gazelor naturale în vederea asigurării necesarului de consum pentru trimestrul I, 2024 (Q1’24) în baza solicitărilor SA Moldovagaz.  

Concursul a fost desfășurat în contextul realizării proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, și în conformitate cu Regulamentului aprobate către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Creditul BERD, în valoare totală de 300 milioane de euro, a fost acordat SA Energocom în baza Acordului de Împrumut dintre BERD și Republica Moldova, ratificat prin Legea nr. 206 din 15.07.2022. Acesta este de tip revolving fiind divizat în 2 tranșe: tranșa de diversificare, în valoare de 100 milioane de euro, și tranșa de urgență, în valoare de 200 milioane de euro.

Ambele tranșe au fost utilizate anul precendent și au fost rambursate integral, iar conform condițiilor contractuale, după perioada de „clean-up” acestea pot fi accesate repetat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău