Alpinism | O qatariană, în fața provocării de a urca pe Everest pentru e elimina stereotipurile din țara sa

  • 02 Aprilie 2021 13:45
Alpinism | O qatariană, în fața provocării de a urca pe Everest pentru e elimina stereotipurile din țara sa

Asma Al-Thani, o membră a familiei regale qatariene, a ajuns joi în Nepal pentru a încerca o ascensiune pe Everest și pentru a deveni prima femeie din țara sa care urcă pe "Acoperișul Lumii" (8.848 m), o ambiție născută din dorința de a elimina stereotipurile, informează agenția EFE.

"Urc munți pentru a-mi depăși limitele și sper că, atingând cele mai mari piscuri din lume, voi putea crea acea imagine tipică a exploratorului și le voi da curaj femeilor din țara mea să-și depășească limitele și să dea curs provocărilor", a explicat Al-Thani de la Kathmandu.

Alpinista qatariană va petrece 45 de zile în Nepal și va ajunge în țara masivului Himalaya după o expediție la Polul Nord și o ascensiune pe Aconcagua (6.960 m), cel mai înalt munte din America de Sud.

Potrivit Departamentului de Turism din Nepal, 471 de femei au ajuns pe Everest de pe partea nepaleză de la prima ascensiune a japonezei Junko Tabei, în 1975.

În această primăvară, cu ocazia deschiderii sezonului de cățărare, Nepal a emis 72 de permise de escaladare a Everestului, un număr mult inferior față de cele 381 de persoane care obținuseră prețiosul permis înainte de pandemia de coronavirus.

Străinii plătesc 11.000 de dolari pentru permisul de a urca pe cel mai înalt munte din lume, în timp ce expediția în sine poate costa între 40.000 și 90.000 de dolari, notează EFE.

Sursa: AGERPRES 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău