Alimentarea externă cu energie electrică a fost restabilită la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

  • 06 Noiembrie 2022 10:30
Alimentarea externă cu energie electrică a fost restabilită la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Alimentarea externă cu energie electrică a fost restabilită la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată din martie de trupele ruse, a anunțat duminică Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), transmite dpa.

Două linii au fost afectate după bombardamentele din zonă, obligând centrala să folosească generatoare diesel timp de două zile, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Centrala și-a pierdut alimentarea externă cu energie electrică de mai multe ori după invazia rusă în Ucraina. Deși centrala nucleară nu este în prezent operațională, Zaporojie are în continuare nevoie de electricitate pentru a-și răci materialele din miezul reactoarelor și a preveni un accident nuclear.

"Penele repetate de curent demonstrează cât se poate de clar situația extrem de serioasă privind siguranța și securitatea nucleară cu care se confruntă această importantă centrală atomică'', a avertizat Grossi.

AIEA a încercat să stabilească un perimetru de siguranță în jurul centralei pentru a reduce riscul unui accident nuclear.

''Nu ne putem permite să mai pierdem timp. Trebuie să acționăm înainte de a fi prea târziu", a transmis șeful AIEA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău