Aliații NATO se declară “uniți pentru a se apăra reciproc”: Acțiunile Rusiei, o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. În consecință, desfășurăm forțe pe flancul estic

  • 16 Februarie 2022 20:02
Aliații NATO se declară “uniți pentru a se apăra reciproc”: Acțiunile Rusiei, o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. În consecință, desfășurăm forțe pe flancul estic

Acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice, iar membrii NATO sunt uniți în a se apăra reciproc, au statuat miercuri miniștrii apărării din cele 30 de state membre ale NATO într-o declarație comună adoptată în cursul reuniunii ministeriale de la Bruxelles pe fondul crizei de securitate din Europa și a tensiunilor determinate de prezența fără precedent a forțelor armate rusești la granițele Rusiei cu Ucraina.

“Suntem extrem de îngrijorați de consolidarea militară rusă pe scară foarte largă, neprovocată și nejustificată, în Ucraina și în jurul acesteia, precum și în Belarus. Îndemnăm Rusia, în termenii cei mai fermi posibil, să aleagă calea diplomației și să inverseze imediat consolidarea și să își retragă forțele din Ucraina, în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale. Ne menținem angajamentul față de abordarea noastră dublă față de Rusia: descurajarea și apărarea puternică, combinate cu deschiderea la dialog”, au transmis cei 30 de miniștri aliați, scrie CaleaEuropeana.ro.

Ei au afirmat că “acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice” și au subliniat că “în consecință și pentru a asigura apărarea tuturor aliaților, desfășurăm forțe terestre suplimentare în partea estică a Alianței”.

Aliații au întărit mesajul că măsurile luate sunt și rămân preventive, proporționale și defensive.

Suntem pregătiți să ne consolidăm în continuare postura defensivă și de descurajare pentru a răspunde tuturor situațiilor neprevăzute. Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de neclintit. Suntem uniți pentru a ne apăra reciproc“, au precizat cele 30 de state NATO.

Conform declarației, NATO își menține angajamentul față de principiile fundamentale care stau la baza securității europene, inclusiv față de faptul că fiecare națiune are dreptul de a-și alege propriile acorduri de securitate.

De asemenea, cei 30 de aliați NATO și-au reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

“Orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și va avea un preț ridicat. NATO va continua să se coordoneze îndeaproape cu părțile interesate relevante și cu alte organizații internaționale, inclusiv cu UE”, se arată în textul adoptat.

NATO și aliații continuă să continue diplomația și dialogul cu Rusia cu privire la chestiunile de securitate euro-atlantică, inclusiv la cel mai înalt nivel, mai consemnează textul

“Susținem toate aceste eforturi, precum și eforturile din cadrul Formatului Normandia pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Ne-am exprimat disponibilitatea de a ne angaja într-un dialog reînnoit privind securitatea europeană, inițiat de Polonia, în calitate de actual președinte al OSCE. Am făcut propuneri substanțiale Rusiei pentru a spori securitatea tuturor națiunilor din regiunea euroatlantică și așteptăm un răspuns. Am oferit în repetate rânduri și continuăm să oferim continuarea dialogului prin intermediul Consiliului NATO-Rusia și suntem pregătiți să ne implicăm. Încurajăm cu tărie Rusia să răspundă la fel și să aleagă diplomația și dezescaladarea”, conchid țările NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:0 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău