Alexis Tsipras: Grecia își va păstra calmul în fața „provocărilor periculoase” din partea Turciei

  • 26 Aprilie 2018 14:37
Alexis Tsipras: Grecia își va păstra calmul în fața „provocărilor periculoase” din partea Turciei

Grecia își va păstra atitudinea calmă în fața "provocărilor periculoase" din partea Turciei, a declarat joi premierul grec Alexis Tsipras, informează agenția de presă Reuters.

Tsipras, care primește joi vizita președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Atena ar putea juca un rol central în consolidarea importanței blocului comunitar ca forță pentru menținerea păcii și a securității.

"Demonstrăm aceasta prin atitudinea fermă și totodată calmă față de provocările periculoase ale Turciei în Marea Egee, împotriva drepturilor noastre suverane", a subliniat Alexis Tsipras.

Cele două țări partenere în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) sunt de multă vreme în conflict pe marginea mai multor probleme, de la spațiul aerian deasupra Mării Egee și drepturile asupra zăcămintelor minerale în aceeași regiune, până la Ciprul scindat pe criterii etnice.

Tonul dintre cele două state s-a înăsprit recent, după arestarea a doi soldați greci de către Turcia și refuzul Greciei de a extrăda opt militari turci care s-au refugiat pe teritoriul grec după puciul eșuat împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în iulie 2016.

În acest context tensionat, în cadrul ultimului summit al UE de la sfârșitul lui martie Grecia și Cipru au obținut din partea partenerilor lor europeni condamnarea "acțiunilor ilegale" ale Turciei în Marea Egee și Mediterana de Est.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău