Alexei Navalnîi se află sub protecția poliției în spitalul din Berlin unde este internat

  • 24 August 2020 10:20
Alexei Navalnîi se află sub protecția poliției în spitalul din Berlin unde este internat

Opozantul rus Alexei Navalnîi se află sub protecția poliției, pusă la dispoziție de statul german, în spitalul din Berlin unde este tratat în urma unei presupuse otrăviri în Siberia, a precizat duminică Biroul Federal de Investigații Criminale (BKA) pentru DPA.


"Statul a preluat într-o primă fază protecția din partea poliției pentru Alexei Navalnîi", a spus un purtător de cuvânt al guvernului.

BKA este responsabil cu protecția oficialilor guvernamentali germani, dar și a invitaților străini în timpul vizitelor de stat.

Navalnîi, care se zbate între viață și moarte, a fost dus cu un avion la Moscova joi și apoi, sâmbătă, în Germania, pentru un tratament la Spitalul Charité din Berlin.

Echipa sa susține că a fost otrăvit în Siberia. Medicii ruși au afirmat în schimb că el ar putea suferi de o tulburare metabolică.

Între timp, producătorul de film care a organizat transportul din Siberia la Berlin pentru cel mai vehement critic al Kremlinului s-a declarat convins că Navalnîi va supraviețui.

"Din punctul meu de vedere, chestiunea crucială este dacă el va scăpa nevătămat și va continua să își joace rolul de până acum", a declarat Jaka Bizilj pentru tabloidul german Bild într-un interviu video apărut duminică.

"Dacă va scăpa nevătămat, așa cum sperăm cu toții, va fi cu siguranță în afara arenei politice pentru cel puțin o lună sau două", a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîș, s-a declarat surprinsă de comentariile producătorului de film, spunând că nimeni nu are acces la informații despre starea sa în acest moment, și cu atât mai puțin cineva din afara cercului familial.

"Familia lui Alexei nu a cerut nimănui să relateze ceva presei despre starea sa de sănătate", a scris ea luni dimineață pe canalul de știri al serviciului de mesagerie Telegram.

"În acest moment, nu există detalii noi despre starea de sănătate a lui Alexei. Le cerem tuturor să aibă răbdare și să nu reacționeze la comunicări neadevărate", a adăugat ea, subliniind că informații autorizate nu pot fi oferite decât de către medici sau de către ea.

Navalnîi ar fi fost monitorizat îndeaproape de autoritățile ruse înainte de ceea ce susținătorii săi spun că a fost un act deliberat de otrăvire.

"Amploarea supravegherii nu mă surprinde deloc. Noi aveam deja cunoștință de ea. Dar este uluitor că ei nu au ezitat să spună tuturor despre asta", a scris Kira Iarmîș anterior pe Twitter.

Comentariile purtătoarei de cuvânt vin ca reacție la o relatare din tabloidul rusesc Moskovski Komsomoleț în care sunt detaliate activitățile lui Navalnîi în zilele de dinainte de a i se face rău și de a intra în comă joi.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău