Alexei Navalnîi împlinește 45 de ani. Cum își sărbătorește inamicul Kremlinului aniversarea: Luptă în justiție pentru a nu mai fi trezit din oră în oră de gardieni

  • 04 Iunie 2021 13:44
Alexei Navalnîi împlinește 45 de ani. Cum își sărbătorește inamicul Kremlinului aniversarea: Luptă în justiție pentru a nu mai fi trezit din oră în oră de gardieni
Foto: Kirill Kallinikov

Alexei Navalnîi, opozantul rus încarcerat de regimul Vladimir Putin pentru că ar fi încălcat termenii unei pedepse cu suspendare în timp ce se trata în Germania, după ce fusese otrăvit cu noviciok în Siberia, împlinește vineri, 4 iunie, 45 de ani, transmite HotNews.ro.

Principalul dușman intern al Kremlinului își ”sărbătorește” ziua într-o unitate penitenciară cu spital după prelungita grevă a foamei ce i-a pus în pericol viața și încearcă să lupte în justiție contra tratamentului extrem de dur la care este supus de gardieni.

Miercuri, un judecător i-a respins solicitarea de a fi scos de pe lista deținuților cu risc de evadare, în condițiile în care Navalnîi spune că această catalogare le permite gardienilor să-l tortureze prin privarea de somn, transmite sursa citată.

Opozantul de 45 de ani, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii martie pentru a cere îngrijiri medicale, pe care până la urmă le-a primit, el reîncepând să accepte mâncarea.

Cum este torturat Navalnîi în închisoare

La momentul în care a intrat în greva foamei a fost mutat din dura colonie penitenciară IK-2 aflată la 100 de kilometri de Moscova într-o altă închisoare, una care are și spital, de unde a demarat trei acțiuni judecătorești contra IK-2 și unde se află și acum.

În timpul în care se afla la colonia penitenciară el a acuzat faptul că este privat de somn de gardienii care îl trezesc din oră în oră în timpul nopții pentru a-l filma și a raporta că este prezent pentru a verifica în mod oficial că este în celulă.

Autoritățile penitenciare nu au negat că este verificat din oră în oră, dar au spus că acest lucru este necesar deoarece este încadrat la categoria ”risc de evadare” de către autorități.

El a încercat scoaterea de pe listă, dar un judecător din regiunea Vladimir unde este încarcerat la acest moment i-a respins solicitarea.

”O instanță a refuzat să-l scoată din registrul (celor cu risc de evadare) pentru este predispus să fugă. Un om care s-a întors singur în Rusia, în ciuda amenințării cu închisoarea!”, a scris pe Twitter fundația sa anticorupție.

Celelalte acțiuni în justiție sunt încercări de a obliga închisoarea să nu-i mai cenzureze ziarele, în condițiile în care acestea vin cu o parte dintre articole tăiate, și de a primi o copie a Coranului, lucru ce i-a fost refuzat până acum. Închisoarea susține că toate acțiunile ei respectă exact prevederile legilor rusești.
Kremlinul face curățenie înaintea alegerilor parlamentare

Senatorii ruși au adoptat miercuri o lege care interzice colaboratorilor organizațiilor „extremiste” să candideze în alegeri, măsură văzută ca fiind îndreptată împotriva susținătorilor disidentului Alexei Navalnîi și a opoziției.

Procuratura acuză mișcarea lui Navalnîi de faptul că încearcă să „destabilizeze situația socială” din Rusia, „sub acoperirea unor sloganuri liberale”.

Rezultatul acestei proceduri nu prea lasă loc de îndoială după ce rețeaua birourilor regionale ale opozantului a fost clasată drept „extremistă” de către serviciile ruse de supraveghere financiară.

Opoziția acuză puterea de faptul că încearcă „să facă curățenie” înaintea alegerilor legslative din septembrie, în contextul în care Partidul Rusia Unită al Kremlinului înregistrează o scădere în sondaje, din cauza unei stagnări economice și unei serii de scandaluri de corupție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău