Alexei Buzu: Dacă Curtea Constituțională va declara neconstituțională indexarea pensiilor la o valoare mai mică decât rata inflației, autoritățile se vor conforma deciziei

  • 29 Martie 2023 09:14
Alexei Buzu: Dacă Curtea Constituțională va declara neconstituțională indexarea pensiilor la o valoare mai mică decât rata inflației, autoritățile se vor conforma deciziei

Deși pensiile sunt indexate cu doar 15%, puterea de cumpărare a pensionarilor se menține, întrucât anterior a crescut considerabil valoarea pensiei minime. Este explicația ministrului muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, la decizia de a indexa pensiile cu 15% în condițiile unei inflații de peste 30%. Ministrul spune că, dacă Curtea Constituțională va declara neconstituțională indexarea pensiilor la o valoare mai mică decât rata inflației, autoritățile se vor conforma deciziei, transmite IPN.

Ministrul spune că indexarea pensiilor cu 15% are loc în contextul unor majorări considerabile a pensiilor începând cu anul 2021. La fel, Buzu menționează că bugetul asigurărilor sociale este incapabil de a acoperi indexarea din acest an, iar deficitul major a fost acoperit din bugetul de stat.

„Din anul 2021 pensiile, în special, pensia minimă a crescut cu 92%. Inflația cumulativă în 2021 și 2022 a fost de 48,6%. Deci, pensia minimă a crescut mult peste rata inflației. E adevărat că inflația în decembrie anul trecut era de peste 30%, dar trebuie să înțelegem că ne aflăm într-un an de criză. Încasările la bugetul asigurărilor sociale au crescut doar cu 27%, deci avem o creștere mult mai rapidă a pensiilor comparativ cu încasările la acest buget. Deficitul din acest an la bugetul asigurărilor sociale este de aproape 7 miliarde de lei, pe care-l acoperim din bugetul de stat. Asta înseamnă mai puține investiții în sănătate, agricultură, fondul rutier. Din acest motiv, în cadrul Guvernului am considerat că este ok, ținând cont de acest context dificil, să acționăm astfel”, a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Prevederea potrivit căreia indexarea pensiilor are loc, prin derogare de la lege, la o valoare mai mică decât rata inflației a fost contestată la Curtea Constituțională de opoziția parlamentară.

„Guvernul respectă legea, respectă deciziile Curții Constituționale. Vom examina decizia și vom veni cu soluții”, a răspuns Alexei Buzu.

Indexarea pensiilor cu 15% va intra în vigoare la 1 aprilie. Pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 2620 lei, cu 342 de lei mai mult decât în anul 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău