Alexandru Vakulovski | PSRM-ul e un partid închinat Moscovei, nici vorbă de neutralitate, statalitate cântate de Dodon (Revista presei)

  • 18 Aprilie 2019 09:26
Alexandru Vakulovski | PSRM-ul e un partid închinat Moscovei, nici vorbă de neutralitate, statalitate cântate de Dodon (Revista presei)

Revista presei - 18 aprilie 2019.

În ediția de astăzi a Zarului de Gardă, citiți despre salariile și achizițiile procurorilor șefi în 2018.

Tot în Ziarul de Gardă găsiți detalii despre recenta ședință din dosarul Filat. „În situația mea, sunt foarte mulți oameni. Nu obiecte, nu corpuri neînsuflețite, dar oameni”, atenționează fostul premier, citat de ZdG.

În același număr, citiți un interviu cu avocatul poporului, Mihail Cotorobai: Drepturile omului în R. Moldova – de partea cui stă guvernarea? 

Tot aici despre  condițiile de detenție ale lui Platon și serviciile medicale acordate lui Filat, precum și despre expulzarea celor șapte profesori turci din R. Moldova.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu constată într-un editorial publicat în Cotidianul că „Frica ne atacă de ani buni și ne transformă în animale preocupate exclusiv de propria supraviețuire. Am ajuns să vedem cu ochii noștri cum frica naște, la propriu, monștri: monștri la guvernare, monștri în funcții de primari, monștri-funcționari, monștri în medicină, monștri în familie. Autorul scrie că a întâlnit prea puțini oameni care merg contra direcției în care îi mână frica. Și asta pentru că elitele locale au capitulat. Perioada în care s-au exercitat presiuni asupra celor rezistenți a fost prea mare și, din această cauză, mulți au ales confortul temporar în propria bulă. Jurnalistul scrie că a vorbit cu primari care au povestit, sub anonimat, cum au fost îngenunchiați și somați să slujească partidul. De frică! Frica și sărăcia sunt pârghiile prin care cei slabi, puțini și proști reușesc să controleze masele antagonizate atunci când dragostea și respectul de sine au capitulat”, atenționează autorul.

Comentând plecarea tuturor deputaților socialiști în Rusia, Alexandru Vakulovski scrie pe Deschide.md că atunci când aceștia „se vor întoarce și vor deschide gurile lor socialiste, vom auzi: Govorit Moskva! Iar când vorbește Moscova nu e nimic bine, știm asta de foarte multă vreme. Trădarea Moldovei, călcarea în picioare până și a statalității mult trâmbițate de socialiști prin îngenuncherea pe față la Kremlin – acum sunt evidente. În afară de propagandă, interdicții, embargouri și câteva KAMAZ-uri, Moscova nu ne-a adus nimic bun. Și nu ne va aduce nici acum. Măcar acum socialiștii care chiar sunt stataliști ar trebui să se scuture: PSRM-ul e un partid închinat Moscovei, nici vorbă de neutralitate, statalitate cântate de Dodon”, constată autorul.

Comentatorul politic, Anatol Țăranu, crede că situația politică ar putea să degradeze. El a comentat pentru portalul politic TRIBUNA că „Este începutul unei crize politice legate de tărăgănarea procesului de constituire a mojorității parlamentare și de constituire a unui guvern. Suntem  în faza incipientă, dar situația ar putea să degradeze dacă în timpul apropiat nu se va găsi o soluție care va dezlega această criză care deja a început”.

Alt comentator politic, Corneliu Ciurea, amintește că partidele politice mai au la dispoziție încă o lună jumate pentru a forma majoritatea parlamentară. El și-a exprimat speranța că în timpul apropiat partidele politice vor constitui o coaliție majoritară și nu vom ajunge la alegeri anticipate”, scrie Tribuna.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău