Alexandru Tănase: Prin denumirea corectă a limbii române, intrăm într-o normalitate totală
-
12 Martie 12:44
Experții și analiștii salută hotărârea de ieri a Curții Constituționale care a respins o sesizare a socialiștilor și comuniștilor și a lăsat în vigoare sintagma „limba română” în toată legislația națională, inclusiv în Constituție. „Intrăm într-o normalitate totală”, a subliniat fostul președinte al Curții, Alexandru Tănase, pentru Radio Chișinău. Și comentatorul politic, Ion Tăbârță, afirmă că decizia Curții este una logică și firească, transmite Radio Chișinău.
Fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, subliniază că hotărârea Curții Constituționale este importantă și se rezumă la faptul că toată procedura de modificare a Constituției care a început cu decizia din 2013 și a culminat cu modificările de anul trecut, a fost absolut legală. De acum încolo, niciun fel de speculații la acest capitol nu mai sunt admisibile, a accentuat expertul în drept.
„(…) Intrăm într-o normalitate totală, avem o claritate. Limba de stat a Rep. Moldova este limba română, această limbă funcționează pe baza grafiei latine. Blocul de constituționalitate este o abordare care a fost integral acceptată de legislația constituțională moldovenească (…). Decizia este una importantă, de care am avut nevoie și am așteptat-o, pentru a putea spulbera orice dubii și speculații privind anumite nereguli la executarea hotărârii Curții Constituționale prin denumirea corectă a limbii române”, a declarat Alexandru Tănase.
La rândul său, comentatorul Ion Tăbârță, afirmă că decizia Curții Constituționale este logică și firească. Analistul precizează că anume politicul poartă vina pentru faptul că problema respectivă a existat în toată această perioadă.
„Și faptul că la nivel de societate practic nu am avut nici un fel de rezistență pentru că limba română a devenit cu acte în regulă în Rep. Moldova, este clar că populația a acceptat și știe că vorbește limba română, a spus Ion Tăbârță”.
Luni, Curtea Constituțională a decis că sintagma „limba română” rămâne în toată legislația Rep. Moldova, inclusiv în Constituție. Magistrații au respins sesizarea depusă de către deputații socialiști și comuniști. În același timp, Curtea a declarat neconstituțional articolul care constată învechirea textului „funcționând pe baza grafiei latine”.