Alexandru Tănase: Nu știu de ce președintele Comisei Pre-Vetting mai este păstrat. Mecanismul procesului de evaluare externă trebuie schimbat
-
05 Aprilie 15:36
Fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, care a fost și președinte al Curții Constituționale, sugerează că există motive clare pentru care președintele Comisei Pre-Vetting, Herman von Hebel, care s-a pomenit recent implicat într-un scandal, trebuie demis. În cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău, ex-președintele Curții Constituționale a declarat că nu-și poate explica motivul pentru care Herman von Hebel este păstrat în această funcție. Cu toate acestea, consideră Alexandru Tănase, procesul de evaluare externă trebuie să continue, însă mecanismul trebuie schimbat.
Alexandru Tănase nu-și poate explica motivul pentru care președintele Comisei Pre-Vettimng, Herman von Hebel, care s-a pomenit recent implicat într-un scandal legat de fostul său job, mai este păstrat în această funcție.
„Eu nu știu care este motivul pentru care el este păstrat aici. Eu nu am o explicație logică. În mod normal, când apare o persoană care începe să te compromită, orice partid vrea să scape cât mai repede de ea…aici apare o problemă cu o persoană care prezintă două CV distincte, sunt neclarități și aici. La fel, există anumite chestiuni legate de reformele pe care le-a făcut el, că au fost bune, rele, e altceva…dar există anumite întrebări. Despre aceasta a scris nu presa de bulevard. Două publicații, una britanică, una olandeză, precum și una din SUA. În acest sens, logic ar fi fost ca ei să-l schimbe cât mai rapid. Să-i spună – „Sorry, frate. Noi nu avem nimic împotriva ta, dar credibilitatea a fost știrbită, ai plecat…vine altcineva”. Ei însă îl mențin și nu îmi dau seama de ce”, a spus Alexandru Tănase.
Cu toate acestea, procesul de vetting trebuie să continue, spune fostul ministru al Justiției. În opinia sa, criticile la adresa acestei reforme sunt contraproductive acum.
„Cred că este contraproductiv să criticăm acum vettingul. Noi nu putem să-l anulăm. În cazul în care mâine să schimbă puterea și spune că vettigul se anulează, Rep. Moldova va fi izolată pe plan extern. Donatorii, partenerii de dezvoltare au investit politic și financiar enorm în chestia dată. Noi trebuie să finalizăm acest proces. Problema e cum o vom face…tot așa cum am făcut-o până acum? Pe ai noștri îi trecem, dar care nu sunt ai noștri îi dăm pe tușă…evaluăm câte trei oameni pe săptămână? Păi sunt 450 de judecători. Cumva trebuie de intervenit la mecanism, de fluidizat procesul, astfel încât într-un an să fie încheiat acest proces”, a declarat Alexandru Tănase.
La începutul lunii curente, Blocul format din Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a depus o sesizare prin care a cerut retragerea din funcție a președintelui Comisiei Pre – Vetting, Herman von Hebel, pe motiv că asupra acestuia ar plana dovezi clare de lipsă de integritate și reputație ireproșabilă pentru a ocupa această funcție. Solicitarea a fost făcută publică după ce, recent, portalul anticorupție.md a publicat un articol în care Herman von Hebel era învinuit că ar fi încălcat de mai multe ori legislația în perioada în care a activat în funcția de grefier la Curtea Penală Internațională de la Haga.
După scandalul în care s-a pomenit la Chișinău, acesta a declarat că nu va demisiona din funcție. Herman von Hebel a fost ales în funcția de președinte al Comisiei de evaluare a magistraților și procurorilor în primăvara anului 2022.
Emisiunea integrală va fi difuzată la Radio Chișinău marți, 9 aprilie, începând cu ora 10:10.
Autor: Mihaela Dicusar