Alexandru Tănase: „Amendarea Constituției, în care se propune includerea apartenenței Rep. Moldova la spațiul valoric european, este o chestiune necesară care trebuie făcută”

  • 08 Aprilie 13:19
Alexandru Tănase: „Amendarea Constituției, în care se propune includerea apartenenței Rep. Moldova la spațiul valoric european, este o chestiune necesară care trebuie făcută”

Modificarea Constituției, în sensul în care să fie inclusă în legea supremă apartenența R. Moldova la spațiul valoric european, este o chestiune necesară și care trebuia făcută mult mai devreme, este de părere fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul consultărilor publice organizate la Parlament, la Comisia juridică, în contextul organizării referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la UE, transmite Radio Chișinău.  

 În cadrul consultărilor, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, a reiterat poziția CEC-ului cu privire la organizarea referendumului de aderare a Rep. Moldova la UE concomitent cu alegerile prezidențiale.

„Hotărârea Curții a subliniat că nu este interzisă desfășurarea unui astfel de exercițiu. Noi am avut o experiență de acest fel în 2019. În redacția actuală a Codului Electoral este menționat faptul că este posibilă desfășurarea alegrilor prezidențiale și parlamentare în aceeași zi cu un referendum. Reiterăm că acest proiect ține de oportunitate politică”, a spus Angela Caraman.

Subiectul cu privire la inițierea referendumului pentru revizuirea Constituției Republicii Moldova este unul important, chiar dacă mulți sunt dispuși să-l trateze cu o doză de neseriozitate, apreciază fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase.

 „Amendarea Constituției, în sensul în care se propune de a include apartenența poporului Rep. Moldova și Rep. Moldova la spațiul valoric european, este o chestiune necesară care trebuie făcută. Este regretabil că în trecut am avut anumite încercări și nu s-au dus până la bun sfârșit. Suntem chiar într-o întârziere… În ceea ce privește procedura adoptării – nu există nicio problemă… Proiectul este întocmit bine din punct de vedere al exigențelor legislative. Nu ridică nici un semn de întrebare legislativă…”, a declarat Alexandru Tănase.

La finele anului trecut, președinta Maia Sandu a lansat ideea organizării unui referendum în toamna acestui an, astfel încât cetățenii să spună dacă își doresc integrarea țării în UE. Tot atunci, Maia Sandu va candida pentru un nou mandat de șef de stat.

Partidele cu viziuni pro-ruse au anunțat boicotarea referendumul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău