Alexandru Stoianoglo a dat buzna la ședință Consiliului Superior al Procurorilor

  • 05 Octombrie 2021 13:11
Alexandru Stoianoglo a dat buzna la ședință Consiliului Superior al Procurorilor

Procurorul General Alexandru Stoianoglo a dat buzna la ședința Consiliului Superior al Procurorilor, care are loc astăzi, 5 octombrie.

Procurorul General a solicitat să depună o cerere, însă nu toți membrii au fost de acord. Stoianoglo a amenințat membrii CSP că admit o ilegalitate în raport cu el. 

Consiliul Superior al Procurorilor discută în ședința sa de astăzi o sesizare depusă de către deputatul PAS, Lilian Carp, președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pe care îl acuză de acțiuni ilegale. După câteva ore de dispute, membrii Consiliului au intrat în deliberări, în cadrul cărora ar urma să decidă în vederea tragerii la răspundere disciplinară a procurorului general, fapt ce poate avea ca efect inclusiv demiterea acestuia. Cu detalii Victor Pogor.

În sesizarea sa, deputatul Lilian Carp îl acuză pe Alexandr Stoianoglo că, în 2011, fiind deputat și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, ar fi semnat un raport referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova. De asemenea, procurorul general este acuzat de corupție în cazul eliberării și achitării pe dosarul fraudei bancare a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

La ședința CSP a venit ulterior și procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care nu mai este membru de drept al Consiliului. El a depus o cerere de recuzare împotriva a cinci membri ai CSP, care însă a fost respinsă. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, l-a acuzat pe Alexandr Stoianoglo că prin prezența sa la ședință ar face presiune asupra membrilor Consiliului.  

O sesizare asemănătoare a fost depusă anterior la CSP de către fosta deputată a Platformei DA, președinta Comisiei de anchetă privind schema Laundromatului rusesc, Inga Grigoriu, care a fost respinsă de către președinta Consiliului, Angela Motuzoc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău