Alexandru Slusari | Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS (Revista presei)
-
19 Martie 2019 09:39
Revista presei - 19 martie 2019.
Analistul politic, Vlad Țurcanu, scrie într-un editorial pentru Cotidianul despre ”cei 200 de consultanți ai lui Vladimir Plahotniuc”, despre care afirmă că ar avea ”și ei limitele lor”. Potrivit lui, după anularea rezultatelor alegerilor pentru primăria Chișinăului, ”de data aceasta tactica adoptată de PD după alegerile parlamentare în raport cu blocul ACUM n-a strălucit prin originalitate. Falșii democrați n-au găsit nimic mai bun decât să încalece din nou mârțoaga împăciuirii și a negocierilor. Și atunci o senzație acută de deja-vu a străpuns mentalul colectiv moldovenesc. Amintiri amare cu Filat, Lupu, Ghimpu și pe alocuri Leancă, „negociind”, au început să ni se perinde prin fața ochilor”, observă autorul și continuă: ”Acum falșii democrați constată cu surprindere că noii lor adversari, aburcați în Parlament de furia populară, nu sunt deloc cooperanți și cu siguranță departe de a fi colaboraționiști cu regimul lor”.
Pe de altă parte, Nicolae Negru îi critică pe liderii Blocului ACUM, într-un articol pentru Ziarul Național. ”După „otrăvirea” cu mercur a Maiei Sandu și Andrei Năstase, recursul acumiștilor la fantezie, la suptul din deget, la teorii conspiraționiste, la amestecul de adevăr și minciună nu ar trebui să ne mai mire. Deși niște politicieni noi, europeni, cum se pretind cei de la PPDA și PAS, ar trebui să dea dovadă și de un comportament nou, de o etică adecvată. (…) Volumul de ură, de minciuni, de manipulare în societatea noastră a atins cote alarmante, de ce ar mai contribui și „noua clasă politică” la isteria generală? Nu închidem gura nimănui, optăm doar pentru simțul măsurii, pentru o evaluare lucidă și o reprezentare corectă a realității, fără a o înfrumuseța, a o lustrui, cum face PD, dar și fără a îngroșa mereu culorile, a isteriza lumea, căci efectul nu e cel scontat, nu e revoluția, nu e răsturnarea puterii, ci doar apatia, disperarea, fuga”, scrie Nicolae Negru.
Ziarul de Gardă publică un interviu cu cel mai tânăr deputat din Parlament, Dinu Plîngău, din partea Blocului ACUM, care afirmă că formațiunea s-a pregătit până la alegeri să preia guvernarea și majoritatea în noul Parlament, dar rezultatele au fost determinate de noul sistem electoral, de fraude, de utilizarea resurselor administrative. Referitor la formarea unei majorități parlamentare, el subliniază că ar fi posibil scenariul de cumpărare a deputaților. ”Blocul ACUM a luat măsuri de precauție, pentru a asigura protecție nu doar candidaților noștri la funcția de deputat, dar să fim precauți și cu familiile acestora, cu membrii de partid care au susținut acești candidați în electorală. Suntem siguri că toți deputații Blocului ACUM vor rezista și că niciun deputat nu poate fi cumpărat”, a declarat Dinu Plîngău în interviul pentru Ziarul de Gardă.
Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, citat de TV8. „Oricum vom fi uniți, indiferent de câte fracțiuni vom fi, două sau o singură fracțiune. Este posibil să fie două, dar asta nu înseamnă că este o lipsă de unitate”, a menționat și Sergiu Litvinenco, deputatul ales în viitorul Parlament, membru PAS. Cei doi au mai declarat că indiferent în câte fracțiuni se vor diviza, aceasta nu va influența nicidecum ceea ce își propune Blocul ACUM, mai notează TV8.
Proiectul prezentat de președintele Igor Dodon la Conferința de Securitate de la Munchen pe care șeful statului l-a numit „concept al politicii externe echilibrate”, a fost discutat de analiști în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. Expertul Iulian Fruntașu este de părere că lansarea ideii că Republica Moldova nu este nici pro-Est, nici pro-Vest o face să nu fie credibilă nici într-o parte, nici în alta. Expertul consideră că Moscova are o atitudine foarte distantă față de actorii politici de la Chișinău, inclusiv față de președintele Dodon.
”Închisoare în locul școlii”, titrează portalul de limbă rusă Newsmaker, cu referire la cazul profesorilor turci expulzați din Republica Moldova, dintre care doi au fost condamnați la închisoare. Jurnaliștii relatează, cu referire la surse proprii despre procesul unui dintre profesorii condamnați la 6 ani de închisoare, Hüseyin Bayraktar. El a fost acuzat că ar face parte din mișcarea condusă de către Fethullah Gülen, acuzat că ar fi provocat lovitura de stat din Turcia din 2016.
”Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați definitiv la 8 ani de închisoare, dar nimeni nu i-a plasat în penitenciar. Unul dintre ei se află în urmărire”, titrează portalul Moldova Curată. ”Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine. Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție la 15 martie 2019. Cu toate acestea, condamnații nu sunt în penitenciar, iar unul dintre ei este dat în urmărire. (…) Condamnarea celor doi lideri de sindicat este o premieră pentru Republica Moldova. Până acum, nici un reprezentant al acestor structuri menite să apere drepturile angajaților în fața patronilor nu au apărut pe banca acuzațiilor și nu au figurat în dosare penale”, notează Moldova Curată.