Alexandru Slusari atenționează asupra situației precare de la Întreprinderea de Stat Căile Ferate ale Moldovei, care s-ar afla în prag de faliment

  • 26 Ianuarie 2021 13:06
Alexandru Slusari atenționează asupra situației precare de la Întreprinderea de Stat Căile Ferate ale Moldovei, care s-ar afla în prag de faliment

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, atenționează asupra situației precare de la Întreprinderea de Stat Căile Ferate ale Moldovei, care s-ar afla în prag de faliment, fiind condusă de un director interimar, Andrian Onceanu, care ar fi fost coleg de facultate al liderului PSRM, Igor Dodon. Potrivit lui Alexandru Slusari, întreprinderea ar fi ”pregătită de unele cercuri de influență pentru a fi privatizată la bani puțini”.

Deputatul a cerut ca subiectul referitor la CFM să fie discutat de urgență la Comisia de control al finanțelor publice și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. Totodată, deși deputații Platformei DA au solicitat ca subiectul să fie abordat și în cadrul Comisiei parlamentare pentru Economie, Finanțe și Buget, socialistul Petru Burduja ar fi refuzat să convoace astăzi comisia pentru a decide când vor avea loc audieri pe subiectul problemelor de la Calea Ferată, a mai anunțat Alexandru Slusari. El a subliniat că există multe întrebări în privința procurării combustibilului, proceselor de achiziții, comercializarea metalelor feroase, locațiunea încăperilor CFM și politicii de cadre. 

Întreprinderea Calea Ferată deja mai mult de un an este condusă de un director interimar, Andrian Onceanu, un coleg de facultate a lui Igor Dodon, care nu a activat nici o zi în domeniul transportului feroviar și desemnarea căruia a fost un șoc și pentru majoritatea socialiștilor. Nimeni nu poate explica de ce Agenția Proprietății Publice până acum nu a organizat concurs de selectare a unui director permanent. Prim-vicedirector la CFM a fost desemnat un consilier municipal PSRM Vitalii Mucan, care, la fel, nu a avut anterior nici o tangență cu căile ferate. Iar vicedirector pe securitate a devenit Serghei Dodon, ruda lui Igor Nicolaievici. (…) Știu că problemele la Calea Ferată au apărut nu ieri. Însă după un an de administrare a acestei întreprinderii strategice cu rulaj financiar anual peste un miliard de lei și aproape 8500 de angajați, entitatea se află pe prag de faliment. Iar pandemia pare ar fi doar un paravan pentru gruparea criminală, care smulge întreprinderea respectivă. Sunt foarte multe întrebări în privința procurării combustibilului, proceselor de achiziții, comercializarea metalelor feroase, locațiunea încăperilor CFM și politicii de cadre. O coincidență suspectă. După schimbarea conducerii întreprinderii, la Kiev a fost reluat un proces judiciar împotriva ÎS Calea Ferată, în cadrul căruia se cere încasarea de la entitate a 70 mln. euro, ceea ce înseamnă insolvabilitatea întreprinderii”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău