Alexandru Musteață: SIS a știut despre activitatea cetățenilor ruși sancționați de SUA

  • 29 Octombrie 2022 11:03
Alexandru Musteață: SIS a știut despre activitatea cetățenilor ruși sancționați de SUA

Serviciul de Informații și Securitate a știut despre acțiunile cetățenilor ruși de subminare a securității Republicii Moldova și a informat conducerea țării și procuratura în acest sens. O spune directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață. Potrivit șefului SIS, instituțiile statului au știut despre abaterile de la lege comise de cetățenii Republicii Moldova și cei ai Federației Ruse, sancționați acum două zile de Departamentul de Trezorerie al SUA, notează IPN.

SIS, Procuratura și Centrul Național Anticorupție au conlucrat pentru a obține sancționarea pe intern a celor doi cetățeni ai Republicii Moldova, vizați de sancțiunile americane, Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Musteață pe numele lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor sunt emise mandate de arest naționale și internaționale, iar aceștia urmează să fie reținuți imediat ce se vor întoarce în Republica Moldova.

„SIS, Centrul Național Anticorupție nu doar au știut, dar și au informat organele procuraturii pentru a iniția cauze penale pe numele lor și există cauze penale pe rol și mandate de arest. Pe numele cetățenilor Republicii Moldova sancționați de SUA, Vlad Plahontiuc și Ilan Șor sunt cauze penale în instanțele de judecată. Persoanele au fugit de justiția moldovenească, dar pe numele lor sunt mandate de arest naționale și internaționale. Deci, SIS și-a îndeplinit misiunea anterior și a conlucrat cu organele procuraturii în acest sens”, a spus Alexandru Musteață în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de emisiune.

Șeful SIS mai spune că instituția a știu că cetățenii ruși, sancționați de SUA, printre care Igor Chayka, Iurii Gudilin sau Olga Grak au lucrat în Republica Moldova pentru a influența opțiunile electorale ale cetățenilor și pentru a menține țara în sfera de influență rusească.

„SIS a știut despre activitatea cetățenilor ruși cărora SUA le-a aplicat sancțiuni, chiar înainte ca numele lor să devină publice și arhicunoscute de către societate. SIS s-a pronunțat pe acest subiect, a informat organele procuraturii, a informat conducerea țării. Noi monitorizăm activitatea persoanelor din afara țării care ar avea interese în subminarea securității naționale”, a spus șeful Serviciului de Informații și Securitate.

Șeful SIS spune că instituția, împreună cu reprezentanții Biroului de Migrație și Azil urmează să decidă dacă cetățenii ruși, vizați de sancțiunile SUA, mai sunt dezirabili sau nu pe teritoriul Republicii Moldova. Alexandru Musteață a precizat că sancțiunile SUA aplicate celor 21 de persoane fizice și entități, se manifestă prin imposibilitatea efectuării tranzacțiilor la nivel internațional.

„Este un mesaj internațional foarte puternic că aceste persoane bănuite de acte de corupție, de capturarea statului, persoane care au subminat securitatea Republicii Moldova nu vor mai putea face tranzacții internaționale în valută. Efectul juridic al acestor sancțiuni vizează, în mare parte, sectorul bancar internațional”, a mai spus șeful SIS.

Acum două zile, ambasadorul SUA în Republica Moldova a anunțat că Departamentului de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni împotriva a 9 persoane și 22 de entități din Republica Moldova și Federația Rusă. Este vorba de oligarhi recunoscuți pe scară largă pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale țării (Vlad Plahotniuc, Ilan Șor) și persoane care au acționat ca instrumente ale campaniei de influență rusească în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău