”Alexandru Marghiloman artizan al Unirii Basarabiei cu România - un destin în istorie” - eveniment ce a întrunit oameni de știință și reprezentanți ai administrațiilor publice locale de pe ambele maluri ale Prutului (FOTO)

  • 07 Mai 2022 15:00
”Alexandru Marghiloman artizan al Unirii Basarabiei cu România - un destin în istorie” - eveniment ce a întrunit  oameni de știință și reprezentanți ai administrațiilor publice locale de pe ambele maluri ale Prutului (FOTO)

”Alexandru Marghiloman artizan al Unirii Basarabiei cu România - un destin în istorie ”  este tema unei sesiuni de comunicări științifice care se desfășoară astăzi și mâine, 7 și 8 mai, la Chișinău. La eveniment participă oameni de știință de pe ambele maluri ale Prutului, precum și reprezentanți ai administrațiilor publice locale din România și Republica Moldova. Simpozionul se desfășoară în sediul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, acolo unde la 27 martie 1918 Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România.

Sesiunea de comunicări a fost deschisă de Irina-Vlăduca Marghiloman, strănepoata lui Alexandru Marghiloman, premier al României în perioada Unificării Basarabiei cu România. Ea a declarat pentru Radio Chișinău că numele pe care îl poartă este o mare onoare dar în același timp o mare responsabilitate.

”Am suferit mulți ani din cauza asta. Tatăl meu la fel. Toată familia. M-am născut cu frică, dar acum nu pot să spun decât că mă bucur că ne-am reîntors în România. Și facem ca împreună cu toți cei care ne ajută, să-l repunem pe Alexandru Marghiloman în istorie, acolo unde se cuvine, mai ales că la Chișinău e mult mai mult apreciat decât în România. Numele de Marghiloman în timpul comunismului însemna… Noi nu ne-am întors în România 50 de ani.  Am venit cu mari emoții și cu mare bucurie la acest eveniment. Cu mari emoții că se întâmplă așa ceva” a declarat Irina-Vlăduca Marghiloman.

Este un eveniment organizat în premieră după anexarea Basarabiei de Uniunea Sovietică  a menționat primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma, inițiatorul evenimentului.

”Este un eveniment deosebit. Primul după 23 august 1944. Să se vorbească despre artizanul din partea României al Unirii Basarabiei cu România.

Pentru că Alexandru Marghiloman, fostul prim ministru este buzoian, primăria Buzău, de mult timp  are o mulțime de acțiuni dedicate personalității lui Alexandru Marghiloman.

Aici, în Sfatul Țării, s-a votat Unirea cu România. Pentru mine ca român, ca buzoian, ca iubitor de Basarabia, chiar este un moment extraordinar și sunt emoționat până la lacrimi”

Fiecare sesiune de comunicări lasă în urmă un volum și o unitate și mai strânsă între mediul academic de pe cele două maluri, susține Marius-Adrian Nicoară, organizatorul sesiunii de comunicări.

”Impresia este deosebită și datorită faptului că în sală sunt numeroși tineri care ne vor fi alături în ceea ce încercăm să facem. Dacă pe 10 mai 1925 înceta din viață Alexandru Marghiloman, putem astăzi să omagiem o personalitate pe nedrept ostracizată. Putem spune cu siguranță că Alexandru Marghiloman este artizan al Unirii Basarabiei cu România, un destin extraordinar în istoria românească”  

Alexandru Marghiloman a fost la Chișinău, în ziua în care s-a votat Unirea Basarabiei cu România, el fiind și persoana care a a salutat din numele Guvernului și din numele Casei Regale acest istoric act, susține Anatol Petrenco, președintele Asociației Istoricilor ”Alexandru Moșanu” din Rep. Moldova.

”În sala în care ne aflăm și în care a avut loc istorica ședință a Sfatului Țării, el a venit cu un discurs. Cât a putut el a convins deputații să voteze Unirea. După care s-a retras. Aici au avut loc discuții. A avut loc impresionantul discurs al lui Constantin Stere care a jucat un rol major. Alexandru Marghiloman s-a retras cu delegația  după ce a avut acest discurs și după ce s-a aflat rezultatul votării, a venit din nou și a salutat din numele Guvernului și din numele Casei Regale acest istoric act”.

Printre participanții la sesiunea de comunicări a fost și directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă. El a apreciat efortul și deschiderea din partea României la dezvoltarea Rep. Moldova de la independență încoace.

”Au susținut prin burse, financiare prin construcția de grădinițe aici. Prin construcția de la zero a unui teatru la Cahul, prin reparația Muzeului Național de Artă care este  o bijuterie, reparația Sălii cu Orgă și atâtea și atâtea lucruri frumoase realizate de România”.

Alexandru Marghiloman este co-autorul declarației de Unire a Basarabiei cu România, votată de Sfatul Țării de la Chișinău pe 27 martie 1918.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău