Alexandru Flenchea: Anunțul Rusiei precum că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană face parte din războiul informațional, care presupune multă dezinformare

  • 24 Februarie 2023 12:55
Alexandru Flenchea: Anunțul Rusiei precum că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană face parte din războiul informațional, care presupune multă dezinformare

Anunțul Rusiei precum că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană face parte din războiul informațional, care presupune multă dezinformare și trebuie tratate ca atare, afirmă șeful delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea, transmite Radio Chișinău.

Fostul ofițer SIS, Eduard Bumbac, susține că Moscova încearcă să dezinformeze pentru a pretinde la operațiuni sub steag fals în regiunea transnistreană. O asemenea acțiune, despre care avertizează Kremlinul, nu ar putea fi posibilă și nu este în interesul Ucrainei, mai precizează expertul. La rândul său, premierul Dorin Recean, a declarat astăzi că îngrijorările de securitate sunt în atenția instituțiilor, situația fiind una stabilă. 

În timp ce Federația Rusă anunță că Ucraina ar avea planuri să invadeze regiunea transnistreană, Chișinăul neagă aceste informații și cheamă cetățenii la calm. Șeful delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea este de părere că asemenea afirmații venite de la Moscova, și nu doar, sunt falsuri.

 „Statul vecin este în plin război, iar noi suntem în imediata vecinătate a acestui război. Parte a războiului convențional este și războiul informațional. Tocmai din acest motiv, asemenea declarații venite de la Moscova, și nu doar, să fie interpretate ca și parte a războiului informațional, care presupune multă dezinformare”.

La rândul său, consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoliak, a declarat în cadrul unei emisiuni de la post TV de la Chișinău că Ucraina nu și-ar permite niciodată astfel de acțiuni fără consultări directe cu Rep. Moldova și țările Uniunii Europene.

Fostul ofițer al SIS, Eduard Bumbac,  ex-membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului susține că Moscova încearcă să dezinformeze pentru a pretinde la operațiuni sub steag fals în regiunea transnistreană. O asemenea acțiune, despre care avertizează Kremlinul, nu ar putea fi posibilă și nu este în interesul Ucrainei, mai precizează Eduard Bumbac.

 „Dar, totodată, sunt convins că autoritățile ucrainene monitorizează destul de prompt acele evenimente care ar putea fi sau sunt efectuate de acele pretinse trupe paramilitare transnistrene neconstituționale, cât și de efectivul grupului operativ al trupelor ruse dislocat nelegitim în regiune transnistreană a Republicii Moldova”.

De asemenea, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina, Eduard Bumbac a vorbit și despre riscurile la adresa securității Republicii Moldova. Printre acestea se numără prezența rămășițelor fostei armate a 14-a care se află pe teritoriul nostru, depozitul cu arme și muniții din satul Cobasna, precum și existența posturilor ilegale din Zona de Securitate.

Îngrijorările de securitate sunt în atenția instituțiilor, situația fiind una stabilă, a declarat vineri premierul Dorin Recean, la evenimentul de inaugurare a expoziției „Cultura în vizorul armei”.

„Suntem aliniați în ceea ce privește obiectivele de securitate și siguranță. Toți cetățenii trebuie să simtă în siguranță”.

Totodată, premierul a mulțumit ucrainenilor pentru că luptă cu dârzenie pentru a apăra nu doar Ucraina, ci și Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău