Alexandru Flenchea: „Sistemul electroenergetic al Rep. Moldova reprezintă un circuit închis care include nu doar dreapta Nistrului și stânga Nistrului, ci și regiunea Odessa”

  • 26 Octombrie 2022 16:18
Alexandru Flenchea: „Sistemul electroenergetic al Rep. Moldova reprezintă un circuit închis care include nu doar dreapta Nistrului și stânga Nistrului, ci și regiunea Odessa”

Chișinăul a solicitat convocarea unei întrevederi de lucru cu reprezentanții Tiraspolului, în legătură cu criza energetică care se amplifică. Potrivit unui anunț al Biroului pentru reintegrare, la discuții sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și reprezentanții mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri „5+2”, transmite Radio Chișinău.

În situația de criză energetică în care se află R. Moldova, autoritățile trebuie să utilizeze toate instrumentele de care dispune, a comentat pentru Radio Chișinău fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea. În acest context el atras atenția că sistemul energetic este unul comun pe ambele maluri ale Nistrului:

”În situația în care capacitatea de generare a energiei electrice în proporție de 70% se află în regiunea transnistreană, trebuie aplicăm toate instrumentele pentru a gestiona această situație. Pentru că e o criză care afectează toată țara, inclusiv și stânga Nistrului. Sistemul electroenergetic al Rep. Moldova reprezintă un circuit închis care include nu doar dreapta Nistrului dar și stânga Nistrului, ci și regiunea Odessa. Dacă elimini una dintre aceste trei elemente, cade tot sistemul. Evident că Chișinăul și Tiraspolul au subiecte comune de discuție. Da, Tiraspolul deține cea mai mare parte a capacităților de generare a electricității. În aceeași măsură depindem de gazul rusesc, care în mod evident este într-un deficit acut în această perioadă. Depindem de război și de distrugerea a 50% a infrastructurii energetice ucrainene”, a spus Alexandru Flenchea.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău