Alexandru Cozer/Cotidianul | Igor Dodon ”încearcă să devină un fel de hibrid Voronin-Plahotniuc (Revista presei)

  • 28 Februarie 09:29
Alexandru Cozer/Cotidianul | Igor Dodon ”încearcă să devină un fel de hibrid Voronin-Plahotniuc (Revista presei)

Revista presei - 28 februarie.

”Hibridul Plahotniuc-Voronin”, titrează Cotidianul. Într-un editorial semnat de Alexandru Cozer, acesta argumentează că președintele Igor Dodon ”încearcă să devină un fel de hibrid Voronin-Plahotniuc. Pe de o parte să arate că el este „liderul suprem”, care dă indicații tuturor și acestea se îndeplinesc. Și încerce să creeze percepția că aceste acțiuni sunt absolut normale, deoarece el s-ar bucura de legitimitatea funcției de președinte. Așa cum o făcea Voronin. Iar pe de alta, să apeleze la jocuri tenebre, de culise, să facă tot felul de înțelegeri pe sub masă. Să depășească orice limite ale legislației, Constituției, pentru a-și supune total statul. Așa cum o făcea Plahotniuc. Până acum, ajutat pe de o parte de o opoziție slabă, dezorganizată și lipsită de unitate, iar pe de alta de un imperiu mediatic/propagandistic foarte puternic, inclusiv cu achiziții de la Plahotniuc, Dodon reușește în acest demers al său. Ținta finală, în mod evident, este noul mandat de președinte și controlul total al statului”, subliniază autorul.

Adevărul notează că preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este în căutare de noi metode ce i-ar aduce popularitate şi succesul în alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. Şeful statului a decis că, în fiecare zi de vineri, va contacta câte un cetăţean care i-a scris pe reţelele de socializare şi i-ar fi transmis că ar vrea să discute cu el despre anumite probleme. Deocamdată, Igor Dodon a publicat doar un „teaser”, cel mai probabil filmat la vila prezidenţială de la Condriţa. Şeful statului apare îmbrăcat într-un costum sportiv, ţine în mână un Iphone 11, costul căruia se ridică la peste 1.000 de euro, despre care spune că l-a primit în dar, apoi o contactează pe o femeie. (…) ”Bună ziua! Mie îmi spune Dodon Igor, preşedintele Republicii Moldova. Dvs mi-aţi scris pe reţelele de socializare că vreţi să vorbiţi cu mine. Eu vă ascult”, a spus Igor Dodon.

”Coaliția există, ei doar mimează. Dodon de mult timp îi încalță papucii lui Plahotniuc”, a declarat liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, la ProTV Chișinău. Potrivit lui, coaliția dintre PD și PSRM există de când era la putere liderul PD, Vladimir Plahotniuc, și acum aceste două partide doar mimează și încearcă să duca lumea în eroare.

Platforma Demnitate şi Adevăr nu va mai accepta niciodată o altă coaliţie cu Partidul Socialiştilor, a declarat vicepreşedintele formaţiunii Alexandru Slusari. Potrivit lui, PSRM este o anexă pe care preşedintele Igor Dodon o foloseşte ori de câte ori are nevoie, transmite TVR Moldova. Totodată, vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că o coaliţie ar fi greu de imaginat şi cu Partidul Democrat în situaţia în care se află acesta, informează IPN, cu referire la declarațiile acestuia făcute la N4.

Ruperea celor șase deputați de la Partidul Democrat (PD) s-a produs după întrevederea lui Andrian Candu și a lui Sergiu Sîrbu cu Nathaniel Rothschild în Israel, spune Pavel Filip, președintele democraților. Mai mult, liderul PD-ului crede că cei doi s-au mai întâlnit cu cineva în Israel: „Noi știm prea bine cine trăiește în Israel”, a spus Pavel Filip la TV8. „Mie mi-a fost clar că se începe un joc coordinat din exteriorul țării. Și domnul Candu a recunoscut că a vorbit cu domnul Plahotniuc. De Șor nici nu o să spună”, a spus Pavel Filip.

Viața locuitorilor unui bloc din Chișinău a devenit un coșmar după ce unul dintre apartamentele din scara lor s-a transformat într-un „cuib pentru narcomani”, scrie Ziarul de Gardă.  De mai bine de 8 ani, potrivit locatarilor de aici, blocul lor din sectorul Botanica este ținta celor care caută senzații tari. (…) Problema drogurilor nu este însă doar în acest bloc. Pentru a constata cât de ușor poți obține un drog în R. Moldova, ZdG a realizat un experiment. Am intrat pe unul dintre zecile de magazine virtuale de droguri, ne-am ales substanța, cantitatea dorită și locul convenabil pentru livrare”, scriu jurnaliștii. Un reportaj video poate fi vizionat pe site-ul instituției.

”Două gospodării agricole solvabile, ruinate de decizii judecătorești. Detaliile inedite ale unei scheme care a dus la lichidarea a două gospodării agricole cu aproape 1.000 de hectare lucrate”, sunt oferite într-o investigație a portalului Anticorupție.md. ”O femeie cu dizabilități, locuitoare a satului Susleni, Orhei, care a avut odinioară o afacere prosperă în agricultură și a atras investiții pentru localitatea sa, riscă să ajungă pe drumuri. Toată drama acestei femei și a familiei sale se trage de la un împrumut de aproape 6 milioane de lei contractat în 2013 de la un om de afaceri. Banii care trebuiau să o ajute să cumpere tehnică agricolă de la firmele afaceristului i-au ruinat afacerea. După ce și-a pierdut businessul, Elizaveta Istrati are acum două dosare penale la Judecătoria Orhei, ambele cauze fiind la etapa examinării probelor acuzării”, scriu jurnaliștii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
14 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:35 %
Vint:5,1 m/s
Sun
11 °C
Mon
11 °C
Tue
3 °C
Wed
3 °C
Thu
4 °C

Curs oficial BNM 28 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7760 -0.0000
USD 18.0446 -0.0000
RON 4.0914 -0.0000
UAH 0.6405 -0.0000
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău