Alexandr Slusari: „Ieri, șeful Moldovagaz a anunțat că pentru anul 2024 a solicitat de la Gazprom livrarea gazului pentru malul drept al Nistrului. Vadim Ceban acționează ca adevăratul agent de influență al altui stat”

  • 22 Septembrie 2023 10:43
Alexandr Slusari: „Ieri, șeful Moldovagaz a anunțat că pentru anul 2024 a solicitat de la Gazprom livrarea gazului pentru malul drept al Nistrului. Vadim Ceban acționează ca adevăratul agent de influență al altui stat”

Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, afirmă că acțiunile Moldovagaz și ale lui Vadim Ceban pot fi tratate ca niște diversiuni îndreptate împotriva Republicii Moldova. „Ieri, șeful Moldova Gaz a anunțat că pentru anul 2024 a solicitat de la Gazprom livrarea gazului pentru malul drept al Nistrului. Despre acest lucru nu au știut nici conducerea Ministerului Energiei, nici compania Energocom”, a scris Alexandr Slusari într-o postare pe Facebook, transmite Radio Chișinău.

 

„Vă informez că în paralel Moldova Gaz negociază furnizarea gazelor naturale cu Energocom. Cei din filiala Gazpromului cunosc foarte bine că noi avem deja procurate gaze suficiente cel puțin pănă în ianuarie 2024 inclusiv. Plus Energocom este în toiul cumpărării volumelor suplimentare de gaze, reieșind din solicitarea Moldova Gaz pentru toata perioada rece. La fel, Vadim Ceban știe foarte bine ca prețuri de achiziționare a gazului de la Energocom sunt mult mai mici față de oferta Gazpromului pentru anul 2023.

În aceste circumstanțe benefice cetățenilor și economiei țării noastre, Vadim Ceban acționează ca adevăratul agent de influență a altui stat. Ieri el a spus minciună crasă despre prețuri actuale de piață la gaze naturale. Dânsul a zis că la moment prețul final pentru 1000 m3 este în jur de 550 dolari. Domnul Ceban nu poate să nu cunoască că Energocom a procurat în perioada iunie-septembrie circa 430 mln m3 la preț adus în Moldova sub 430 dolari. Informația a fost una publică. Iar ieri întreprindere moldavă a cumpărat gaz de la o compania europeană renumită la cel mai mic preț în istoria licitațiilor de procurare a metanului. Repet a căta oară că gazul de la Energocom va fi mult mai ieftin decăt prețul Gazpromului pentru perioada noiembrie-decembrie 2023. Vadim Ceban tace chitic despre acest lucru.

Dar cel mai grav este această adresare către Gazprom după volume de gaze suplimentare în condițiile cănd Energocom se ocupă acum cu aprovizionarea țării cu gaz mult mai ieftin. Dacă concernul rus ar accepta solicitarea companiei afiliate și va furniza gaze, atunci conform formulei take-or-pay partea moldavă este obligată sau să consume sau să achite acest gaz. În caz contrar urmează sancțiuni pecuniare drastice.

Totodată, nu exclud că prin această solicitare se dorește și periclitarea achizițiilor de gaze din partea Energocomului și, implicit, reținerea micșorării tarifelor interne. Cu căt mai mult gaz ieftin va fi procurat acum, cu atăt mai prompt vor fi diluate costurile mari ale stocurilor de gaze, cumparate cu exces de zel iarna 2023, și respectiv, cu atăt mai rapid se va micșora povara asta de tarife, care au pus pe brânci economia țării.

În orice caz, în opinia mea , din denumirea companiei , conduse deocamdată de domnul Ceban, cuvăntul "Moldova" se poate de eliminat. Puteți adăuga orice altă denumire - Gazprom, Kremlin, Transnistria. Conducerea acestei întreprinderii nu acționează în interesele țării, pe teritoriu căreia funcționează”, a informat Alexandr Slusari.

Până în apariția acestei știri, Vadim Ceban nu a comentat declarațiile lui Alexandr Slusari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău