Aleșii locali sunt hărțuiți de organele de control și în instanțe de judecată, deseori nefondat

  • 21 Decembrie 2018 13:29
Aleșii locali sunt hărțuiți de organele de control și în instanțe de judecată, deseori nefondat

Aleșii locali sunt hărțuiți de organele de control și în instanțe de judecată, deseori nefondat, sau cel puțin, fără probe, constată un raport de monitorizare a cauzelor penale și contravenționale împotriva reprezentanților APL, elaborat de IDIS Viitorul și Congresul Autorităților Locale. Autorii atenționează că aceste presiuni afectează activitatea primarilor, iar deseori conduce și la migrația politică a acestora.

Monitorizarea scoate în evidență situații de apreciere neuniformă și discreționară a circumstanțelor la intentarea cauzelor penale și examinarea lor în instanțele de judecată. Totodată, analiza dosarelor penale relevă mai multe prevederi din Codul penal, ce permiteau interpretări diferite și aprecieri subiective. Autorii observă și erori comise de organele de urmărire penală la calificarea faptelor. Aceste presiuni și hărțuiri afectează activitatea administrației publice locale, consideră directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

"Anume modul cum acționează organele de control, modul de intentare a dosarelor, modul selectiv de gestionare a lor, în multe cazuri constituie o barieră importantă în activitatea primarilor și un motiv ca aceștia să renunțe la funcția lor", a menționat Viorel Furdui.

Raportul mai relevă că de la începutul anului 2014, cele mai multe dosare au fost deschise pe numele primarilor PLDM, urmați de liberali, comuniști și abia pe locul patru de democrați, deși PDM are cele mai multe mandate de primar. În unele cazuri, intentarea dosarelor a dus la migrația politică a primarilor.

Expertul IDIS Viitorul Igor Munteanu, a atras atenția asupra pericolelor pe care le comportă justiția selectivă și politizată.

"Am văzut din deciziile luate de sistemul judecătoresc prin invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău, cât de dezastruoase pot fi consecințele atunci când justiția este influențată politic. Dar noi uităm de faptul că sunt zeci de cazuri în afara Chișinăului, când primarii sunt împinși în procese interminabile, tocmai pentru ca puterea politică să obțină anumite avantaje", a mențonat expertul.

Acum o lună, situația privind dosarele penale pe numele aleșilor locali a fost examinată la Comisia parlamentară pentru securitate, apărare și ordine publică. Atunci, vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Lidia Chireoglo a declarat că în primele nouă luni ale acestui an au fost intentate 62 de astfel de cauze penale, pe numele aleșilor locali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău