Alerte de raiduri aeriene în toată Ucraina, pe fondul unor noi atacuri rusești

  • 18 Octombrie 2022 12:12
Alerte de raiduri aeriene în toată Ucraina, pe fondul unor noi atacuri rusești

Sirenele au sunat și marți pe teritoriul Ucrainei, dând alarma de raiduri aeriene și atacuri cu drone kamikaze din partea Rusiei, în timp ce autoritățile de la Kiev au precizat că bombardamentele rusești au vizat în special instalațiile electrice din mai multe mari orașe, între care Kiev, la o zi după un atac rusesc intens cu drone kamikaze asupra capitalei ucrainene, relatează DPA și AFP.

Autoritățile din multe regiuni - inclusiv Harkov, Dnipropetrovsk și Nikolaev (Mikolaiv) - au comunicat marți că apărarea lor aeriană a fost activă, dar rachetele au lovit în continuare în multe locuri, transmite Agerpres.

'Au fost trei lovituri asupra instalațiilor electrice' în estul Kievului, a indicat Kirilo Timoșenko, un consilier apropiat al președinției ucrainene, într-un mesaj postat pe o rețea de social media.

Primarul orașului, Vitali Kliciko, a indicat că explozii au fost semnalate în cartierul Desnianski, în nord-estul Kievului, după un bombardament asupra unei 'infrastructuri esențiale'.

Timoșenko a adăugat că alte două lovituri au vizat o infrastructură energetică din orașul Dnipro (centru), provocând 'pagube grave'.

Mai multe cartiere din orașul Dnipro - centrul administrativ al regiunii Dnipropetrovsk - au rămas fără curent electric, a anunțat la rândul său guvernatorul local.

Conform autorităților ucrainene, a fost bombardat și Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski.

Alte bombardamente au lovit orașul Jitomir, situat la vest de Kiev, potrivit consilierului Timoșenko. Alimentarea cu apă și electricitate a fost întreruptă, a precizat pe o rețea de socializare primarul Serghii Suhomlin.

În nord-est, a fost lovită o 'întreprindere industrială' din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, potrivit primarului Igor Terehov, care spune că 'în cinci minute au avut loc două explozii'. Circulația trenurilor a fost oprită în metrou, transformat provizoriu în adăpost antiaerian pentru civili.

La Nikolaev, o clădire rezidențială a fost lovită de un tir cu rachetă în timpul nopții, iar forțele de intervenție au recuperat cadavrul unui bărbat de sub dărâmături, potrivit guvernatorului Vitali Kim.

'Ucraina este sub atacul ocupanților. Ei continuă să facă ceea ce știu să facă cel mai bine: să terorizeze și să ucidă civili', a reacționat președintele Volodimir Zelenski, indicând că rușii au bombardat piața de flori și Parcul Castanilor din Nikolaev, niște 'locuri absolut pașnice'.

Bloggeri militari ruși, apropiați Kremlinului, au comunicat la rândul lor despre bombardamente asupra mai multor regiuni ale Ucrainei, publicând un număr mare de fotografii și videoclipuri pe rețelele de socializare care arată nori de fum deasupra orașelor, ceea ce se presupune că documentează noile atacuri.

Autenticitatea acestor imagini, difuzate și pe canalele ucrainene, nu a putut fi verificată imediat de către DPA.

În acest context, guvernul de la Kiev a cerut mai multe sisteme de apărare antiaeriană de la Occident pentru a contracara atacurile rusești cu drone și rachete.

'Lumea poate și trebuie să oprească această teroare. Când vorbim despre nevoia Ucrainei de apărare antiaeriană și antirachetă, vorbim despre vieți reale care sunt curmate de teroriști', a declarat luni seara Volodimir Zelenski.

'Aceasta nu este doar în interesul Ucrainei. Cu cât sunt mai mici capacitățile teroriste ale Rusiei, cu atât războiul se va încheia mai repede', afirmă președintele ucrainean, adăugând că, luni, Rusia a atacat teritoriul Ucrainei în principal cu drone kamikaze de fabricație iraniană. Ucraina a interceptat 37 de astfel de drone și mai multe rachete de croazieră începând de duminică seara, a adăugat el.

La Kiev, patru persoane au fost ucise, inclusiv un cuplu tânăr care aștepta un copil. 'Președintele rus Vladimir Putin poate marca o altă "realizare", a mai ucis o femeie însărcinată', a remarcat, între altele, Zelenski.

Pe fondul eșecurilor pe câmpul de luptă în est și sud, Rusia și-a intensificat recent bombardamentele în războiul împotriva Ucrainei, care durează deja de aproape opt luni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău