Alertă privind medicamentul Smecta. Pericol pentru copii mici și femei însărcinate (Sănătate INFO)

  • 07 Martie 2019 11:10
Alertă privind medicamentul Smecta. Pericol pentru copii mici și femei însărcinate (Sănătate INFO)

Medicamentul Smecta, folosit ca tratament în diaree în cazul copiilor și al adulților, ar putea fi interzis copiilor sub doi ani și femeilor însărcinate, potrivit Agenției Medicamentului din Franța.

Instituția recomandă evitarea utilizării preparatului Smecta în tratamentul diareii la copiii mici, în cazul femeilor însărcinate și celor care alăptează. Recomandarea vine după ce rezultatele unui studiu clinic au arătat că există riscul ca argila obținută prin extracție din sol și folosită în medicamente poate conține mici cantități de metale grele, precum plumbul care poate ajunge în sânge odată cu administrarea acestuia, menționează Sănătate INFO.

Preparatul sub formă de pulbere se vinde și în farmaciile din Moldova. 

Ca măsură de precauție, ANSM cere să nu se mai utilizeze aceste medicamente la copii cu vârsta sub 2 ani, din cauza posibilei prezențe a unei cantități mici de plumb, chiar dacă tratamentul este pe termen scurt. Agenția Națională de Securitate aMedicamentelor din Franța a mai precizat că deocamdată „nu au fost identificate cazuri de saturnism (intoxicație cu plumb) la pacienții adulți sau copiii tratați cu Smecta sau alte medicamente pe bază de argilă”.

Aceste recomandări vin ca urmare a rezultatelor unui studiu clinic, rezultatele căruia indică faptul că nu există riscul ca plumbul să ajungă în sânge la adulții tratați cu Smecta timp de 5 săptămâni de tratament. Acest risc nu poate fi însă exclus la copiii mai mici de 2 ani. 

În consecință, este recomandat ca măsură de precauție să nu se mai administreze Smecta sau alte produse pe bază de argilă copiilor mai mici de 2 ani. De asemenea, Agenția anunță că prospectul medicamentului urmează să fie în scurt timp modificat pentru a cuprinde aceste recomandări.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,5 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
22
Sun
22
Mon
21

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău