Alertă de dezastru chimic în Hawaii, după ce lava a ajuns în zona unei uzine

  • 22 Mai 2018 17:18
Alertă de dezastru chimic în Hawaii, după ce lava a ajuns în zona unei uzine

Lava incandescentă provenită în urma erupțiilor vulcanului Kilauea de pe Insula Mare din Hawaii a avansat luni în zona unei uzine geotermale determinând închiderea instalațiilor pentru prevenirea eliberării accidentale în atmosferă a gazelor toxice, informează marți Reuters, citat de Agerpres.

Angajații Puna Geothermal Venture (PGV) au intervenit luni de urgență pentru închiderea celui de-al unsprezecelea puț, și totodată ultimul, al centralei geotermale care produce circa 25% din energia electrică utilizată pe Insula Mare, au anunțat autoritățile într-o alertă.

Aceasta a fost cea mai recentă provocare cu care s-au confruntat autoritățile în urma erupțiilor recente ale Kilauea, catalogate de geologi drept unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din ultimul secol - declanșat de acest vulcanul care se numără printre cei mai activi din lume.

Cea mai recentă erupție explozivă a Kilauea s-a produs la puțin timp înainte de ora locală 18:00, a anunțat Observatorul Vulcanologic din Hawaii. ''Norul de cenușă rezultat ar putea afecta zonele înconjurătoare'', a anunțat instituția.

Activitatea uzinei a fost sistată la scurt timp după ce lava a început să erupă la 3 mai prin fisurile apărute în sol în mai multe zone rezidențiale și căi rutiere din estul Kilauea.

În decurs de o săptămână, circa 227.124 litri de pentan (o hidrocarbură extrem de inflamabilă), depozitați în uzina geotermală, au fost mutați din calea pericolului.

Puțurile centralei ajung până la 1.829-2.438 de metri adâncime pentru exploatarea apei fierbinți și a aburilor utilizați pentru punerea în funcțiune a turbinelor și producția de electricitate.

Autoritățile din Hawaii au anunțat săptămâna trecută că pompează apă rece în puțurile care vor fi apoi sigilate.

La circa 4,8 kilometri spre est de uzina geotermală, norii de gaze toxice, vapori acizi și particule de sticlă vulcanică s-au ridicat în atmosferă după ce șuvoaiele de lavă au ajuns duminică în apele Oceanului Pacific.

Agenția pentru Apărare Civilă din Hawaii a avertizat populația să se protejeze de emanațiile toxice rezultate după ce două șuvoaie de lavă incandescentă, cu temperaturi ce pot ajunge la 1.093 de grade Celsius, au pătruns în ocean după ce au tăiat sâmbătă noaptea și duminică dimineața Autostrada 137, situată pe coasta sudică a Insulei Mari.

În anul 2000, astfel de emanații au provocat decesul a două persoane într-o zonă aflată în imediata apropiere a locului de întâlnire a lavei cu apa. Potrivit oamenilor de știință, acestea pot irita ochii și plămânii cauzând probleme respiratorii. De asemenea, ploaia acidă rezultată, cu un pH situat între 1,5 și 3,5, are ''proprietățile corozive ale acidului de baterie diluat''.

Indicele calității aerului din regiunea Kona, situată la circa 64 de kilometri nord-vest de zona de erupție, se află la nivel ''portocaliu'', ceea ce înseamnă că persoanele sensibile, precum cele în vârstă sau cele cu afecțiuni pulmonare, ar putea fi afectate.

O persoană a fost grav rănită, sâmbătă, în urma celor mai recente erupții explozive ale vulcanului Kilauea.

Garda Națională din Hawaii a dispus evacuarea obligatorie în cazul în care lava amenință să blocheze mai multe căi de acces.

Cel puțin 44 de locuințe și alte structuri au fost distruse și aproximativ 2.000 de persoane din Leilani Estates și Laipuna Gardens au primit ordin de evacuare după deschiderea a cel puțin 22 de fisuri vulcanice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău