Alergia la ambrozie | Ce este aceasta și cum se tratează

  • 08 Septembrie 2019 14:35
Alergia la ambrozie | Ce este aceasta și cum se tratează

Ambrozia e planta care, din momentul în care produce cantități mari de polen, devine periculoasă pentru sănătatea noastră. Potrivit datelor Ministerului Mediului, din populația activă a României, aproximativ 482.000 persoane suferă de alergie la ambrozie.

Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen începând cu mijlocul lunii iulie, acesta fiind și momentul în care planta poate afecta sănătatea omului. Perioada de polenizare se încheie spre finalul lunii septembrie.

Potrivit datelor unui raport privind combaterea ambroziei întocmit de Ministerul Mediului de la București, se estimează că din totalul populației active a României, respectiv 9.000.000 de persoane, un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

„Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate”, se arată în document.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în ceea ce privește alergia la ambrozie, cazurile sunt multiple, ea devenind extrem de frecventă în a doua parte a anului. „Pacienții au început să acuze probleme încă de acum două - trei săptămâni”, preciează Sandra Alexiu.

În ceea ce privește paleta simptomatică a alergiei provocată de ambrozie, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov a precizat că aceasta se manifestă prin afectarea aproape a tuturor elementelor care trădează o alergie.

ALERGIA LA AMBROZIE. TRATAMENT

În ceea ce privește tratamentul, alergia poate fi ușurată cu ajutorul antialergicelor și a topicelor. „Se pun picături în ochi, picături în nas, se tratează tusea dacă este necesar, dar cel mai important ar fi să se pună în practică legea”, spune președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

„Există o lege care se cheamă Legea Ambroziei, care a fost îmbunătățită cu norme recent, la sfârșitul anului trecut, cred, din păcate, ea nu se respectă foarte atent pentru că vorbim de o buruiană care este extrem de alergenică și această buruiană ar trebui strivită de primărie pe domeniul public și în situația în care se găsește pe domeniul privat, ea trebuie să fie îndepărtată de către cei care dețin terenul respectiv”, informează medicul.

Potrivit aceleiași surse, desi există amenzi prevăzute în lege, nu se iau întotdeauna măsuri. „Există foarte multe persoane care sunt alergice la ambrozie în această perioadă. Și atunci sigur că e o problemă pentru toți, apar situații în care oamenii lipsesc de la serviciu, sunt părinți și copii care au probleme în familie uneori, care au probleme familiale și așa mai departe”, menționează medicul.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a concluzionat spunând că acest tip de alergie dezvoltă un real disconfort celui ce o dobândește. „Faptul că tot timpul lăcrimezi, nu poți să vezi bine, secrețiile nazale sunt intense, poți să strănuți de zeci de ori te scoate din uz. Secrețiile sunt abundente și duc la tuse, la crize de astm aproape, la obstrucții respiratorii”, conchide medicul.

„Apare o conjuctivită alergică, o rinită alergică acută, pot să apară obstrucții, până la wheezing, adică respirația poate să fie îngreunată”, spune medicul.

„În această perioadă, lăcrimarea e foarte abundentă și împiedică vizibilitatea corectă, pacientul strănută foarte mult și secrețiile nazale sunt foarte intense”, completează aceasta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău