Aleksei Navalnîi, în primul interviu din închisoare: Condițiile sunt de o „violență psihologică”. Ce spune despre sancțiunile împotriva Rusiei

  • 26 August 2021 09:06
Aleksei Navalnîi, în primul interviu din închisoare: Condițiile sunt de o „violență psihologică”. Ce spune despre sancțiunile împotriva Rusiei

Alexei Navalnîi a criticat condițiile sale de încarcerare, pe care le-a calificat drept "violență psihologică" demnă de "un lagăr de muncă chinez", într-un interviu pentru New York Times publicat miercuri, primul acordat după încarcerarea sa în ianuarie 2021. Opozantul a criticat sancțiunile europene și americane împotriva Rusiei, despre care susține că le fac rău rușilor obișnuiți, transmite DIGI24.ro.

„Imaginați-vă ceva ca un lagăr de muncă chinez, unde toată lumea merge în rând și unde există camere peste tot. Controlul este constant și există o cultură a denunțului”, a povestit opozantul de 45 de ani în interviul scris de 54 de pagini, potrivit sursei citate

El a prezentat detalii despre modul în care se derulează zilele sale, consacrate în principal vizionării televiziunii de stat ruse sau filmelor de propagandă. „Trebuie să te așezi pe scaun și să te uiți la televizor (...) Să citești, să scrii sau să faci altceva” este interzis.

„Totul este organizat pentru ca eu să fiu controlat la maximum în fiecare oră a zilei”, a povestit el, denunțând o „violență psihologică”.

„Privarea de somn, una dintre metodele de tortură preferate ale serviciilor secrete”

În cursul primelor sale săptămâni de închisoare, gardienii îl trezeau de mai multe pe noapte, a afirmat el. „Înțeleg acum de ce privarea de somn este una dintre metodele de tortură preferate ale serviciilor secrete (...) Nu lasă urme și este insuportabilă", a spus Navalnîi, citat de AFP și Agerpres.

Opozantul afirmă că nu a fost nici atacat, nici amenințat de ceilalți deținuți, împreună cu care gătește uneori. "Este amuzant", a mai spus el.

New York Times relatează că Navalnîi a rămas "optimist" în pofida circumstanțelor, în special în ceea ce privește situația politică din Rusia.

„Regimul lui Putin este un accident al istoriei”

„Regimul lui Putin este un accident al istoriei, nu este inevitabil”, scrie Navalnîi, estimând că nominalizarea în 1999 a lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, drept președinte interimar de către Boris Elțîn, a fost o „greșeală” care va fi reparată „mai devreme sau mai târziu”.

„Și Rusia se va alătura unei căi de dezvoltare democratică și europeană. Pur și simplu pentru că asta este ceea ce vrea poporul”, a explicat opozantul.

În același timp, el a criticat sancțiunile europene și americane împotriva Rusiei, despre care susține că le fac rău rușilor obișnuiți, scrie New York Times.

Alexei Navalnîi a fost încarcerat în februarie într-o colonie penitenciară de înaltă securitate la Pokrov, la circa o sută de kilometri est de Moscova, unde trebuie să ispășească o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare.

El a fost condamnat într-un dosar de fraudă care datează din 2014 pe care el însuși și numeroase capitale occidentale și ONG-uri îl denunță ca pe unul politic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău