Alegerile prezidențiale, validate de Curtea Constituțională. Igor Dodon va fi învestit președinte

  • 13 Decembrie 2016 18:44
Alegerile prezidențiale, validate de Curtea Constituțională. Igor Dodon va fi învestit președinte

Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidențiale, în urma cărora Igor Dodon a fost ales șef al statului. Conform deciziei Curții, imposibilitatea exercitării votului de către cetățenii de peste hotare, precum și ducerea organizată a populației din stânga Nistrului la scrutin nu au fost în măsură să influențeze rezultatul alegerilor.

Curtea Constituțională susține că anularea rezultatelor alegerilor poate să intervină doar dacă votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă, care este de natură să influențeze alegerile. Președintele Curții, Alexandru Tănase.

Curtea a respins cererea Maiei Sandu de invalidare a scrutinului prezidențial și a confirmat alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova.

Pe de altă parte, Curtea a subliniat că autoritățile electorale, în mod eronat, nu au examinat contestațiile depuse de cetățenii din diaspora, declinându-și competența. O remarcă similară a fost făcută și în privința instanțelor de judecată. 

În același timp, magistrații susțin că, potrivit Convenției europene a drepturilor omului, dreptul cetățenilor de a vota peste hotare nu este garantat.

Cu toate acestea, Curtea va transmite o adresă Parlamentului în vederea modificării mecanismului de votare în străinătate. Curtea va cere Parlamentului să modifice și alte prevederi ale legislației electorale, în vederea îmbunătățirii acesteia.

Maia Sandu nu a comentat decizia Curții, dar în timpul ședinței, reprezentatul acesteia, Sergiu Litvinenco, a denunțat multiple încălcări atât ale procesului electoral în timpul campaniei, cât și în ziua alegerilor. În special, a fost subliniat faptul că mii de cetățeni nu au putut vota în străinătate din cauza numărului mic de secții de votare sau a insuficienței de buletine, mii de alegători din stânga Nistrului, regiune necontrolată de autoritățile de la Chișinău, ar fi fost aduși organizat, iar timpul campaniei electorale Maia Sandu a fost supusă unor atacuri mediatice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău