Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost parțial corecte și parțial libere

  • 17 Noiembrie 2020 11:04
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost parțial corecte și parțial libere

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost parțial corecte și parțial libere. La această concluzie au ajuns mai multe organizații neguvernamentale, membre ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), care au monitorizat procesul electoral în cele două tururi de scrutin.

Secretara Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Elena Prohnițchi, a menționat despre imposibilitatea unor alegători aflați peste hotarele Republicii Moldova de a-și exercita dreptul la vot din cauza epuizării buletinelor de vot în mai multe secții de votare.

Coaliția a constatat că în ambele tururi de scrutin mai mulți alegători nu au putut să-și exercite dreptul de vot la unele secții de votare din străinătate. Pe 1 noiembrie acest fapt s-a datorat capacității reduse ale secțiilor de votare de a deservi un număr mare de alegători, în pofida prelungirii programului în mai multe secții de votare. După primul tur de alegeri Comisia Electorală Centrală, dar și ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au făcut eforturi considerabile de a înlătura aceste neajunsuri, au găsit noi locații pentru aceste secții de votare și au suplimentat personalul tehnic. Însă, și în cel de-al doilea tur de scrutin numeroși cetățeni nu au putut să-și exercite dreptul de vot din cauza epuizării buletinelor de vot din cel puțin opt secții de votare”, a menționat Elena Prohnițchi.

Lacunele din legislația electorală este o altă problemă sesizată de către Centrul de Resurse Juridice. Potrivit reprezentantei organizației Sorina Macrinici, în acest scrutin, legislația electorală care a fost aplicată nu a fost îmbunătățită în corespundere cu adresele Curții Constituționale de acum patru ani.

Mai multe prevederi problematice au rămas nerezolvate de către Parlament. Printre acestea se numără: sancționarea transportării organizate a alegătorilor, sancționarea discursului de ură și instigarea la discriminare, implicarea cultelor religioase în campania electorală. Această nesoluționare a cadrului legal a dus la menținerea acestor tipuri de încălcări electorale, iar în unele situații chiar și la o creștere a numărului acestora”.

Printre alte încălcări constatate de membrii CALC se numără multiplele cazuri de încălcare a secretului votului, prin fotografierea buletinelor de vot, dar și de utilizare a resurselor administrative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:86 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău