Alegerile prezidențiale din R.Moldova | Apelul CEC către asociațiile din diaspora

  • 04 Iulie 18:13
Alegerile prezidențiale din R.Moldova | Apelul CEC către asociațiile din diaspora

Comisia Electorală Centrală vine cu un apel către asociațiile din diaspora privind prezentarea, până la 14 iulie curent, a propunerilor privind necesitatea deschiderii secțiilor de votare în țara de reședință a acestora.

Demersul urmează să fie expediat către [email protected] și va include denumirea țării, denumirea localității/localităților, numărul estimativ de alegători care domiciliază în fiecare localitate și numărul de secții de votare necesar pentru fiecare localitate.

De asemenea, CEC reiterează îndemnul către cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate și intenționează să participe la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, să se înregistreze prealabil.  Alegătorii se pot înregistra pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului și au dreptul, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior. Înregistrarea poate fi efectuată on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Pentru mai multe informații puteți consulta Regulamentul privind înregistrarea prealabilă, accesând următorul link: http://bit.ly/2wVK0ZY.

Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării, în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.

Cetățenii din diasporă sunt îndemnați să participe activ în procesul electoral, nu doar în calitate alegători, dar și de funcționari electorali, să se implice în activitățile de informare a alegătorilor și să beneficieze de oportunitățile de instruire oferite de Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, inclusiv prin intermediul platformei e-learning.

Parlamentul a stabilit data de 1 noiembrie 2020 pentru desfășurarea alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
30
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,1 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
19
Sun
19

Curs oficial BNM 11 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4425 -0.1747
USD 16.5518 -0.0434
RON 4.0207 -0.0349
UAH 0.5998 -0.0006
RUB 0.2245 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău