Alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc la 1 noiembrie 2020

  • 21 Mai 2020 11:55
Alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc la 1 noiembrie 2020

Alegerile prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc la 1 noiembrie, potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Parlament, care a provocat dezbateri între guvernare și opoziție. De la acuzații reciproce și altercații, s-a ajuns la amenințări cu judecata și chiar aluzii la aplicarea forței fizice.

Proiectul a fost elaborat de deputați socialiști, în aceeași zi în care Igor Dodon a propus data de 1 noiembrie pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a propus organizarea acestora cu o săptămână mai devreme, dar propunerea sa nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

Proiectul a provocat dezbateri în Parlament și declarații dure de la tribuna centrală. Mai mulți deputați din opoziție au cerut demisia imediată a lui Igor Dodon, mai ales în contextul imaginilor video recente în care acesta ar primi bani de la fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Printre aceștia a fost și deputatul Platformei DA, Iurie Reniță care a făcut publice imaginile respective.

Pe de altă parte, socialistul Vlad Bătrâncea a acuzat opoziția că ar colabora cu Vlad Plahotniuc.

Vla Bătrâncea a anunțat că va depune o sesizare la procuratură în privința unor presupuse acte de corupție comise de deputatul Iurie Reniță. În replică, Iurie Reniță l-a amenințat pe Vlad Bătrâncea cu judecata, iar deputatul PAS Lilian Carp, a sugerat și o altă modalitate de reglare de conturi.

Și procedura de vot a provocat dezbateri între deputații din opoziție și cei din majoritatea parlamentară, primii considerând că proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Amintim că potrivit legislației, alegerile prezidențiale trebuie să se desfășoare în perioada cuprinsă între 30 și 60 de zile până la expirarea mandatului șefului statului, adică între 23 octombrie și 23 noiembrie 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău