Alegerile parlamentare din 2025, principala provocare pentru Maia Sandu în al doilea mandat de președinte
-
24 Decembrie 2024 13:42
Principala provocare în noul mandat al președintei Maia Sandu va fi alegerile parlamentare care urmează în R. Moldova. Capacitatea președintei Maia Sandu de a-și continua politica externă pro-europeană va depinde direct de configurația viitorului Parlament, a declarat analistul politic Ion Tăbârță, pentru Radio Chișinău.
Expertul politic, Ion Tăbârță a atenționat în acest context că un Legislativ ostil ar putea restricționa semnificativ marja de manevră a șefei statului.
„Dacă luăm în considerare politica internă, principala provocare va fi alegerile parlamentare de anul viitor. În funcție de rezultatul alegerilor, vom avea o proiecție asupra celui de-al doilea mandat al președintei Maia Sandu. Dacă va avea un parlament favorabil sau majoritar pro-european, mandatul ei va fi relativ liniștit în ceea ce privește dialogul și cooperarea constructivă cu legislativul și echipa guvernului, care va fi generată de noul parlament.
Dacă va avea un parlament ostil, compus din forțe ne-europene sau anti-europene, mandatul ei va fi complicat și nu va beneficia de aceeași cooperare instituțională ca în primul mandat. În primul mandat, am avut aceeași coloratură politică atât în parlament, cât și în guvern și președinție. Nu este garantat că vom avea aceeași situație în al doilea mandat. În funcție de rezultatele alegerilor parlamentare, vom ști cum va fi al doilea mandat al președintei Maia Sandu în ceea ce privește politica internă. Politica internă va influența și politica externă, precum și poziția noastră geopolitică pe probleme cheie, cum ar fi integrarea europeană sau războiul din Ucraina. Dacă vom avea un parlament pro-european, președinta Maia Sandu va continua aceeași linie de politică externă, cu rezultate foarte bune pentru Republica Moldova. Dacă vom avea un alt tip de parlament, președinta va fi constrânsă din interior în ceea ce privește politica externă”, a declarat Ion Tăbârță.
Maia Sandu a fost învestită oficial astăzi în funcția de președintă a Republicii Moldova. În discursul său, șefa statului a subliniat că integrarea europeană și reformarea justiției rămân principalele obiective în cel de-al doilea mandat. Totodată, acesta a avertizat că aderarea la Uniunea Europeană nu este o soluție miraculoasă pentru toate problemele interne cu care se confruntă țara, dar a afirmat că R. Moldova a reușit să își apere democrația în fața amenințărilor externe.
Citește și:
Maia Sandu, învestită în funcția de președinte al Republicii Moldova