Alegerile locale generale din 5 noiembrie sunt primul scrutin în care discursul de ură este interzis și sancționat
-
11 Octombrie 2023 14:19
Alegerile locale generale din 5 noiembrie sunt primul scrutin în care discursul de ură este interzis și sancționat. Cei care vor încălca legea riscă amenzi de la 7500 până la 20.000 de lei. Va fi un prim exercițiu în urma căruia va deveni clar dacă e nevoie sau nu de instruiri suplimentare pentru agenții constatatori –sunt concluziile unei dezbateri publice care a avut loc astăzi la agenția IPN, transmite Radio Chișinău.
Introducerea noilor prevederi în codul contravențional oferă o anumită siguranță legală și protejează concurenții electorali, spune secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschii.
„Modificările la codul contravențional nu vin să îngrădească concurenții electorali sau participanții la procesul electoral în desfășurarea unei campanii corecte. Dimpotrivă, vin să garanteze tuturor participanților la această campanie niște reguli clare care urmează a fi respectate”, a spus Alexandru Berlinschii.
Procedura de constatare a discursului de ură se va face în baza sesizării sau autosesizării polițistului. Sancțiunile, în cazul încălcării, prevăd amenzi pentru persoanele fizice de la 7500 până la 12.500 lei, iar pentru persoanele juridice de la 12.500 la 20.000 de lei. Șeful ajunct al Direcției de poliție a municipiului Chișinău, Tudor Borș.
„Agentul constatator are acele pârghii legale, conform art. 52, or are posibilitatea de a consulta unele instituții abilitate. Consiliul de Prevenire a Discriminării este instituția care poate da un aviz consultativ, pentru a proba existența sau inexistența unei fapte contravențioanle”, a declarat Tudor Borș.
Datele Asociației „Promo-LEX”, din 2017 până în prezent, atestă prezența constantă a discursului la ură în spațiul public. Dinamica cazurilor crește în perioada pre-electorală și cea electorală. Contextul electoral favorizează apariția diverselor tipuri de mesaje care promovează sau justifică discriminarea sau violența împotriva diverselor grupuri, constată experta Promo-LEX, Irina Corobceanu.
„Această campanie este un prim exercițiu care ne va permite să înțelegem, pe de o parte dacă norma este suficient de clară și pentru agentul constatator, dar și pentru cetățeni, pe de altă parte această campanie ne va permtie să vedem unde trebuie instruiri suplimentare pentru agenții constatatori, pe anumite elemente specifice ale procedurii de documentare, evaluarea și sancționarea acestui tip de discurs”, a spus Irina Corobceanu.
Între 2018 și 2021, Promo-LEX a înregistrat peste 1900 de cazuri de discurs de ură; instigare la discriminare și alte forme de manifestare ale intoleranței.