Alegerile din Rusia s-au desfășurat întro ''atmosferă de intimidare'', consideră Comisia Europeană

  • 20 Septembrie 2021 15:49
Alegerile din Rusia s-au desfășurat întro ''atmosferă de intimidare'', consideră Comisia Europeană

Alegerile parlamentare desfășurate de vineri până duminică în Rusia au fost ''libere și corecte'', a apreciat luni Kremlinul, în timp ce observatorii și opoziția manifestă îngrijorări majore privind fraude electorale, inclusiv cu votul electronic, iar Comisia Europeană consideră că acest scrutin s-a desfășurat într-o ''atmosferă de intimidare'', relatează agențiile DPA și EFE, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat agenției Interfax că în evaluarea președinției ruse alegerile au fost ''destul de pozitive''.

Dar observatori ai organizației Golos au inventariat mii de nereguli la nivel național în timpul scrutinului, iar echipa opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi vorbește despre ''cele mai murdare'' alegeri din ultimii ani.

Pe de altă parte, Peskov s-a arătat optimist cu privire la rezultatele obținute de partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită. ''Partidul a avut obiectivul de a-și apăra poziția de lider. Acest obiectiv a fost cu siguranță îndeplinit'', a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Rusia Unită a obținut 49,76 % din voturi, potrivit rezultatelor după verificarea buletinelor din 85% din birourile electorale. Urmează comuniștii din KPRF, cu 19,61%, naționaliștii de la LDPR (7,53%), centriștii de la Rusia Justă (7,34%) și o formațiune nou venită, partidul Oameni noi (5,31%). În urma acestui rezultat, partidul Rusia Unită își va menține o majoritate de două treimi în Duma de Stat.

În acest timp, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat la Bruxelles că ''ceea ce am văzut în cazul Rusiei în ultimele zile este că aceste alegeri au avut loc într-o atmosferă de intimidare a vocilor critice și independente''.

Totuși, acest purtător de cuvânt comunitar, Peter Stano, a evitat să precizeze dacă executivul comunitar va recunoaște rezultatul scrutinului din Rusia, întrucât, explică el, aceasta este o competență a statelor membre ale UE, care iau propriile decizii.

Germania s-a declarat și ea preocupată de informațiile venite din partea unor observatori independenți și politicieni ruși de opoziție despre presupuse neregularități la alegerile legislative din Rusia. ''Acuzațiile trebuie luate în serios și clarificate'', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

Guvernul german, adaugă Seibert, mai este preocupat de faptul că ''presiunea în creștere asupra opoziției și societății civile'' înaintea alegerilor ''a condus la o pierdere a diversității sociale și participării democratice''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău