Alegerile din R.Moldova și Bulgaria, în raport cu poziția Kremlinului, în atenția presei internaționale

  • 14 Noiembrie 2016 06:46
Alegerile din R.Moldova și Bulgaria, în raport cu poziția Kremlinului,  în atenția presei internaționale

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova și Bulgaria desfășurate duminică sunt analizate de presa internațională prin prisma rolului pe care Rusia l-ar putea juca în aceste două state. The Guardian consideră chiar că e vorba de un test pentru UE în fața unei Rusii tot mai expansioniste.

Constatând că votul prezidențial din Moldova a fost dominat de legăturile cu Moscova, Financial Times consideră că miza alegerilor din Europa de Est este sporită și de dubiile privind angajamentul Americii față de securitatea Europei, după alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

În Bulgaria, candidatul socialist Rumen Radev a câștigat  alegerile, anunță agenția Novinite, amintind că Radev a fost etichetat de oponenți, dar și de presă drept prorus. „Rumen Radev s-a distins în campania electorală făcând apel la ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. El a subliniat de asemenea că trebuie “să acceptăm realitatea” unei Crimei trecute definitiv în stăpânirea Kremlinului și și-a atras critici acerbe în tabăra pro-occidentală.

Astăzi, partizanii săi amintesc că opinia sa despre criza ucraineană coincide perfect cu cea a noului președinte american”, comentează Le Temps.

Președintele în exercițiu al Bulgariei, Rosen Plevneliev, avertizează într-un interviu pentru Die Presse că „Balcanii sunt o parte importantă a intereselor rusești din punct de vedere strategic” și că dacă cineva vrea să destabilizeze Europa, o va face începând cu Balcanii.

Legăturile transtlantice și relațiile cu Rusia sub impactul victoriei lui Donald Trump în SUA au fost, potrivit New York Daily News, tema dineului informal al miniștrilor de externe ai UE, organizat duminică la Bruxelles. Potrivit ziarului american, preocuparea europenilor este de a analiza în ce măsură vor fi transpuse într-o politică reală promisiunile electorale ale președintelui ales al SUA, precum izolaționismul în materie de securitate, respingerea tratatelor comerciale internaționale sau refuzul lui Trump de a-l critica pe Vladimir Putin.

Cotidianul Local France scrie că la dineu nu au participat ministrul francez de externe și cel britanic și comentează că în unele cercuri, acest dineu, convocat de înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, a fost văzut ca aruncând o umbră de îndoială nenecesară asupra rezultatelor alegerilor dintr-o țară care a fost timp de decenii cel mai apropiat aliat al Europei.

Luni, miniștrii de externe ai UE se întâlnesc în mod oficial pentru a discuta despre întărirea cooperării militare – inclusiv despre propunerea creării unei armate europene, notează Daily Mail. Deși se lovește de opoziția Londrei, această inițiativă a fost readusă în prim-plan săptămâna trecută de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a motivat „Cu Trump președinte, o armată europeană este mai necesară ca oricând”, mai scrie Daily Mail.

În replică, „Marea Britanie avertizează Bruxelles-ul: Trebuie să abandonați planurile cu privire la o armată UE pentru a salva NATO, după victoria lui Trump”, titrează Express.co.uk, explicând că fondurile pentru apărare trebuie direcționate spre NATO și nu spre alte structuri, pentru a nu demotiva America să renunțe la rolul ei în cadrul Alianței Nord-Atlantice, ceea ce „i-ar înmâna lui Vladimir Putin un cec în alb pentru a-și spori acțiunile militare în estul Europei”.

The Telegraph amintește că Trump a declarat în campanie că, sub președinția lui, SUA ar putea refuza să-și ajute aliații dacă aceștia nu-și plătesc contribuțiile care le revin pentru apărarea comună.

„A merge de unul singur nu e o opțiune nici pentru Europa și nici pentru SUA”, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un articol scris pentru revista Observer, atenționând: „Ne confruntăm cu cele mai mari provocări în ceea ce privește securitatea. Nu este timp să ne întrebăm despre valoarea parteneriatului dintre Europa și SUA”.

Și președintele american în funcție, Barack Obama, subliniază, într-un interviu pentru ziarul grec Kathimerini, parteneriatul special dintre Europa și America: „UE și NATO sunt forțe extraordinare pentru pace și stabilitate”, „în fața provocărilor transnaționale, cum ar fi imigrația, extremismul și destructurarea economică, trebuie să ne opunem tendinței izolaționismului și să ne întărim valorile noastre comune, lucrând împreună pentru securitatea și prosperitatea pe care popoarele noastre le merită”.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău