Alegerile din Germania | Olaf Scholz dorește un guvern de coaliție cu Verzii și liberalii

  • 27 Septembrie 2021 11:47
Alegerile din Germania | Olaf Scholz dorește un guvern de coaliție cu Verzii și liberalii

Liderul Partidului Social-Democrat german (SPD), Olaf Scholz, a declarat luni că are mandatul de a conduce viitorul guvern de la Berlin după ce social-democrații au înregistrat cel mai mare scor în alegerile parlamentare desfășurate în ajun în Germania, el anunțând că intenționează să formeze o coaliție guvernamentală cu Verzii și cu liberalii (FDP), transmit DPA, Reuters și AFP, porivit Agerpres.

Aplaudat și întâmpinat la sediul SPD cu un buchet de flori albe și roșii, Scholz a afirmat că electoratul german le-a transmis conservatorilor că este timpul ca ei să treacă în opoziție, după ce s-au aflat la putere timp de 16 ani.

''Electoratul s-a exprimat foarte clar. Ei au spus cine trebuie să formeze viitorul guvern. Alegătorii au consolidat trei partide - social-democrații, Verzii și FDP - și de aceea acesta este un mandat clar pe care cetățenii acestei țări l-au dat - acestea trei ar trebui să formeze următorul guvern'', a afirmat liderul social-democrat german.

Potrivit acestuia, blocul conservator CDU-CSU nu ''numai că a pierdut, dar a primit și mesajul alegătorilor că va trebui să treacă în opoziție''.

Olaf Scholz a argumentat că SPD, Verzii și Partidul Liber-Democrat (FDP) au ''suficiente convergențe'' pentru a forma un guvern și a opinat că tratativele în acest scop trebuie să se desfășoare cu ''calm și pragmatism''.

SPD a obținut 25,7% din sufragii, în timp ce conservatorii cancelarului la final de mandat Angela Merkel au înregistrat doar 24,1% din voturi, după patru mandate consecutive la conducerea executivului.

Atât candidatul social-democrat Olaf Scholz, cât și conservatorul Armin Laschet au anunțat că vor să formeze viitorul guvern.

Alte două partide sunt potențiale pretendente la participarea la guvernare - Verzii, care au obținut 14,8% din voturi, și FDP, care a luat 11,5% din voturi.

Pentru a evita o altă 'mare coaliție' precum cea condusă în ultimii patru ani de Merkel, conservatorii și social-democrații vor trebui să-i convingă atât pe Verzi, cât și pe liberali - partide cu agende politice extrem de diferite - să li se alăture într-o coaliție tripartită. Este de așteptat ca reprezentanții Verzilor și cei ai FDP să încerce să ajungă la o poziție comună înainte de a începe negocierile oficiale cu cele două mari familii politice germane.

Viitorul cabinet german va fi primul după 16 ani care nu este condus de Angela Merkel. Tranziția, care ar putea dura săptămâni sau chiar luni, este una istorică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău