Alegerile din 30 noiembrie: Partidele care și-au făcut public lista candidaților

  • 03 Octombrie 2014 08:58
Alegerile din 30 noiembrie: Partidele care și-au făcut public lista candidaților

Șase partide politice au făcut publice primele nume din listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Partidele, blocurile electorale și candidații independenți vor putea depune actele la Comisia Electorală Centrală pentru a se înregistra în cursa electorală începând de mâine și până la 30 octombrie.  

Primul pe lista Partidului Comuniștilor este liderul formațiunii Vladimir Voronin, urmat de șeful fracțiunii parlamentare Maria Postoico și de deputatul Artur Reșetnicov, fost director al SIS. În primii zece pe listă se regăsesc și alți deputați PCRM. Pe de altă parte, în listă nu au fost incluși alți membri vizibili ai comuniștilor precum Mark Tkaciuk, Iurie Muntean și Grigore Petrenco, ei fiind în conflict cu conducerea formațiunii.
 
Pe lista liberalilor se regăsesc Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Anatol Șalaru, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Mihai Moldovanu.

În capul listei Partidului Liberal Democrat este Vlad Filat, liderul PLDM fiind urmat de Iurie Leancă și vicepreședintele parlamentului Liliana Palihovici. În primii zece pe listă mai sunt ministrul de externe și cel al educației Natalia Gherman și respectiv Maia Sandu, vicepremierul responsabil pentru reintegrare Eugen Carpov, șeful fracțiunii parlamentare Valeriu Streleț.

Și Partidul Socialiștilor și-a anunțat lista de candidați, iar cu numărul unu figurează fostul premier Zinaida Greceanîi. Pe locul doi este liderul PSRM Igor Dodon, urmat de un fost președinte al formațiunii Eduard Smirnov. De asemenea, printre primii zece mai sunt deputatul Ion Ceban și liderul Partidului Moldova Unită Vladimir Țurcan.

În fruntea listei Mișcării Antimafie este liderul Sergiu Mocanu, urmat de Daniela Bodrug și Pavel Gherman. Partidul Liberal Reformator a anunțat că-și va face publică în curând lista pentru alegerile din 30 noiembrie

Primul bloc electoral ar putea fi format din Partidul Social Democrat, Partidul Regiunilor și o formațiune nou-constituită „Mișcarea populară pentru Uniunea Vamală”. Blocul va pleda pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală.

Pragul electoral pentru partide este de 6%, pentru blocurile formate din două partide – 9%, iar pentru cele din trei și mai multe – 12% În campania electorală pot participa și candidați independenți, care trebuie să prezinte și liste cu cel puțin 2000 de semnături în favoarea lor.

La alegerile din 30 noiembrie pot participa 41 de partide politice înregistrate la Ministerul Justiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău