Alegerile de duminică au fost libere, dar parțial corecte

  • 01 Decembrie 2014 14:05
Alegerile de duminică au fost libere, dar parțial corecte

Alegerile de duminică au fost libere, dar parțial corecte, au constatat reprezentanții societății civile care au monitorizat desfășurarea campaniei electorale și ziua scrutinului.

 

Membrii Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte au reclamat abateri în rapoartele financiare ale  candidaților, utilizarea resurselor administrative și mituirea alegătorilor în perioada campaniei electorale. Totodată, în ziua alegerilor au fost înregistrate cazuri de influențare a alegătorilor, precum și suspiciuni de turism electoral. Mai multe detalii are Natalia Zaharescu.

Observatorii societății civile au constatat că unele partide și lideri politici au organizat evenimente cu caracter electoral înainte de începerea oficială a campaniei, profitând de lacunele din legislație. La fel, neadoptarea proiectului de lege referitor la finanțarea partidelor politice a permis raportarea cu deficiențe a veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali, a menționat secretarul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, Nicolae Panfil.

Coaliția este profund îngrijorată de raportarea lacunară a resurselor financiare acumulate și cheltuite de concurenții electorali pe parcursul campaniei. Excluderea unui concurent electoral din cursă denotă necesitatea adoptării urgente a unui cadru legal eficient pentru asigurarea pentru asigurarea transparenței financiare a partidelor politice și a campaniilor electorale.

Asociația Promo-LEX a avut observatori în fiecare secție de vot în ziua scrutinului, care au înregistrat cazuri de tentativă de corupere a alegătorilor, precum și de transportare organizată a unor grupuri de alegători spre secțiile de vot. De asemenea, au fost înregistrate câteva acte de violență și de intimidare a alegătorilor. Volumul acestor abateri nu se ridică, însă la mai mult de 1-2 la sută din cazuri, astfel încât procesul electoral poate fi considerat destul de bine organizat, a subliniat Pavel Postică, șeful Efortului de Monitorizare al Asociației Promo-LEX. 

Putem să recunoaștem că, într-adevăr, alegerile au fost organizate la  un nivel mult mai înalt și mult mai bine pregătit.

Reprezentanții societății civile au mai constatat că nu a fost asigurat pe deplin dreptul la vot pentru cetățenii din stânga Nistrului, precum și că principiul egalității de gen nu s-a regăsit în listele de candidați și nici în platformele electorale.

Asociația Promo-LEX a efectuat și numărătoarea paralelă a voturilor la 700 de secții de vot. Rezultatele obținute confirmă datele oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală, cu unele mici diferențe.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău