Alegeri Turcia. Ultimele sondaje arată ca Erdogan ar putea pierde din primul tur în fața lui Kemal Kilicdaroglu

  • 12 Mai 2023 16:07
Alegeri Turcia. Ultimele sondaje arată ca Erdogan ar putea pierde din primul tur în fața lui Kemal Kilicdaroglu

Cel mai recent sondaj referitor la alegerile prezidențiale din Turcia arată că liderul opoziției turce, Kemal Kilicdaroglu, ar câștiga alegerile încă din primul tur în fața președintelui Erdogan, scrie digi24.ro.

Potrivit cercetării efectuate în perioada 10-11 mai pe un eșantion de 3.920 de persoane în 28 de provincii, candidatul la președinție al Alianței Națiunilor, Kemal Kılıçdaroğlu, ar câștiga alegerile în primul tur, în fața președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Distanța dintre cei doi ar fi de 7,5%. Conform rezultatelor sondajului, Kilicdaroglu ar obține 51,7% din voturi, în timp ce Erdogan ar obține doar 44,2%.

Cel de-al treilea candidat rămas în cursă, ar obține Sinan Ogan 2,8

În ceea ce privește alegerile parlamentare, partidul de guvernare AKP ocupă primul loc cu 34,5% din voturi, în timp ce CHP, partidul lui Kemal Kilicdaroglu, ar obține 28.4% din voturi.

Cu doar trei zile înainte de alegeri, Muharrem İnce, candidat din opoziție, a anunțat joi că se retrage din cursa prezidențială, într-o mișcare surprinzătoare. Retragerea lui İnce ar urma, teoretic, să fie în beneficiul principalului candidat al opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, care în prezent se află aproape la egalitate cu Recep Tayyip Erdoğan în sondaje. Ar putea chiar să-i permită lui Kılıçdaroğlu să obțină o victorie categorică în primul tur, scrie Politico Europe. „Mă retrag din cursă.

Fac acest lucru pentru patria mea”, a declarat İnce la o conferință de presă. Joi dimineața, Procuratura din Ankara a anunțat că a deschis o anchetă după ce o înregistrare sexuală în care se presupune că apare İnce a apărut pe rețelele sociale. İnce a negat autenticitatea înregistrării încă de miercuri seara, spunând că videoclipul este „fals” și că face parte dintr-o „conspirație”.

İnce, care într-un sondaj POLITICO se situa în jurul a 2% din intențiile de vot, a atras alegători de la principalul candidat al opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, care este susținut de o coaliție de șase partide ce reunește formațiuni de stânga și de dreapta, unite împotriva lui Erdoğan. Retragerea sa din cursă i-ar putea permite lui Kılıçdaroğlu, care în prezent este cotat cu 49%, să câștige cursa încă din primul tur. Dacă niciunul dintre candidați nu obține peste 50 la sută în primul tur, alegerile vor merge la un tur de scrutin pe 28 mai.

La ultimele alegeri prezidențiale din 2018, Erdogan l-a învins categoric, din primul tur, pe İnce, care atunci candida din partea principalului partid de opoziție de centru-stânga, Partidul Republican al Poporului (CHP). Atunci, Erdogan a obținut 52,6% din voturi. İnce intrase în cursa din acest an în ultimul moment, sub sigla noului său partid, Partidul Patriei, pe care l-a creat în 2021 după ce s-a certat cu șeful CHP, actualul principal contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kılıçdaroğlu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău