Alegeri Prezidențiale la Chișinău cu frica reîntoarcerii în străfundurile Siberiei (Revista presei)

  • 26 Octombrie 2016 09:37
Alegeri Prezidențiale la Chișinău cu frica reîntoarcerii în străfundurile Siberiei (Revista presei)

Revista presei din 26 septembrie 2016

Alegeri Prezidențiale la Chișinău cu frica reîntoarcerii în străfundurile Siberiei și a provocărilor militare ruse în Transnistria, este titlul editorialului analistului de la București Iulian Chifu din Adevărul. În condițiile în care pe locul întâi se plasează fără dubiu Igor Dodon, candidatul PSRM, susținător al reorientării strategice a Republicii Moldova, dar și al federalizării cu Transnistria - un candidat și partid ce apără direct interesele Rusiei la Chișinău și și-a promovat anterior candidaturile cu poza lui Vladimir Putin - temerile generale privind o reîntoarcere a Republicii Moldova în fundul Siberiei, în Uniunea Vamală și Uniunea Euro-asiatică sunt mari. Asta în timp ce populația Republicii Moldova are astăzi orientare pro-europeană într-o majoritate substanțială, procentul, trecând, în premieră, cu 10% peste cel al susținătorilor orientării spre proiectele integraționiste ale Rusiei. Acest lucru a fost posibil exact pentru faptul că și puterea, și opoziția de dreapta sunt pro-europene. Dar marea bătălie este cum reușesc cele două orientări să aibă susținerea în turul doi pentru un candidat care să și câștige, subliniază Iulian Chifu.

Ucraina i-a îndemnat pe politicienii moldoveni să se abțină de la speculații pe tema ucraineană în luptele politice interne, citim în ziarul Timpul. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatîșin, într-un interviu pentru portalul Ukrinform. Reacția ambasadorului ucrainean a urmat unei declarații a liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, care a susținut în cadrul unor dezbateri electoralecă peninsula ucraineană Crimeea este teritoriu al Federației Ruse„Este derutantă poziția unor politicieni moldoveni care recunosc anexarea Crimeii de către Rusia drept o acțiune legitimă. Asta în situația în care în Republica Moldova există un teritoriu necontrolat de guvernul central, care dorește să-i fie recunoscută statalitatea cu perspectiva aderării la Federația Rusă”, a spus Gnatîșin. Diplomatul a notat totodată că Ucraina sprijină necondiționat suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, fiind un participant activ la negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean.

Manipulare informațională înainte de alegeri: titluri care manipulează, atrage atenția Ziarul de Gradă. Ziarul scrie că jude­când după titlu­rile ști­ri­lor, pe care le afi­șează por­ta­lu­rile sau tele­vi­ziu­nile, poți trage cu ușu­rință con­clu­zia că unele media s-au anga­jat într-o com­pe­ti­ție pen­tru cel mai ten­den­țios și mani­pu­la­tor titlu. De multe ori, denu­mi­rile arti­co­le­lor sunt for­mu­late ast­fel, încât abia dacă au legă­tură cu tex­tul, în timp ce nor­mele jur­na­lis­mu­lui pre­văd că un titlu bine întoc­mit tre­buie să con­țină esența ști­rii și să nu inducă în eroare.

Ziarul Național preia un articol al jurnalistul Ion Spânu din cotidianul.ro Autorul se întreabă dacă autoritățile din România pregătesc de pe acum sărbătorirea unui secol de la Marea Unire, cum cred ele că acest lucru se poate face prin abandonarea Moldovei, știindu-se că atunci, în urmă cu un secol, teritoriile din spațiul Republicii Moldova făceau deja parte din România?

Nu zice nimeni că reunificarea se poate face „mâine", însă „Proiectul de țară" care să bată în cuie ideea reunificării trebuie să se facă „astăzi"!, afirmă ziaristul.Nici un guvern nu are voie să decidă definitiv pentru toate generațiile de români ce vor urma în veac!, mai adaugă publicistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău