Alegeri parlamentare în Letonia, care ar putea aduce la putere partidele pro-moscovite

  • 06 Octombrie 2018 15:01
Alegeri parlamentare în Letonia, care ar putea aduce la putere partidele pro-moscovite

În Letonia au loc sâmbătă alegeri parlamentare, eveniment care poate duce la venirea la putere a forțelor pro-ruse, scrie presa locală.

La alegeri participă 16 partide și uniuni politice, însă sondajele arată că doar trei forțe politice vor trece pragul electoral de 5%. Cea mai mare susținere, de aproape 15%, o are Partidul Social Democrat „Saskaņa”, condus de primarului orașului Riga, Nils Ušakovs, care vizează, în principal, electoratul rus.

Pe locul doi, cu o susținere de 9,8%, este partidul premierului Māris Kučinskis, Uniunea Verzilor și a Țăranilor. Pe locul trei în preferințele electoratului se află un partid nou, intitulat „Cui aparține statul” – KPV LV, o formațiune populistă cu 9,3% în sondaje. Celelalte partide se află în zona de risc sau au puține șanse să intre în Sejm (Parlament – n.red.), titrează presa din Letonia.

O astfel de situație creează posibilitatea ca o nouă coaliție să nu poată fi formată fără consimțământul social-democraților din partidul pro-rus „Saskaņa”, fiind pentru prima dată când pro-rușii ajung din opoziție la putere.

La ultimele alegeri parlamentare din Letonia, desfășurate în 2014, partidul pro-rus „Saskaņa” a trecut pragul parlamentar, însă nu s-a alăturat coaliției. Acum, însă, pro-rușii și-au schimbat strategia electorală. Astfel, începând cu 2014, și-au adaptat în mod semnificativ retorica în ceea ce privește relațiile cu Rusia, nerecunoscând anexarea Crimeii și chiar întrerupând un acord de cooperare cu partidul pro-prezidențial „Rusia Unită”.

La alegerile parlamentare de sâmbătă, secțiile de votare din Letonia sunt deschise între orele 7:00 și 20:00, iar alegătorii pot vota la orice secție, fiind necesar doar să prezinte un document de identitate.

Votul este pe listă deschisă, cetățenii având posibilitatea de a-și susține candidatul favorit punând semnul + în fața numelui candidatului respectiv sau, pentru a-și exprima antipatia față de un candidat sau altul, prin sublinierea numelui politicianului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău