Alegeri legislative în Polonia: Lech Walesa îi șochează pe polonezi cu pozițiile sale electorale contradictorii

  • 09 Octombrie 2019 15:35
Alegeri legislative în Polonia: Lech Walesa îi șochează pe polonezi cu pozițiile sale electorale contradictorii

Fostul președinte polonez Lech Walesa i-a șocat zilele acestea pe compatrioții săi, retrăgându-și sprijinul pentru principalul partid de opoziție în alegerile legislative și calificându-l drept "trădător" pe Kornel Morawiecki, opozant anticomunist radical și tatăl actualului premier, informează miercuri AFP, prelaut de Agerpres.

Obișnuit al unor declarații răsunătoare și uneori confuze, fostul lider al sindicatului Solidaritatea și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a venit duminica trecută la Varșovia, cu ochelari de soare cu tentă portocalie și un tricou pe care era scris "Constituție", să-și exprime sprijinul pentru Coaliția Civică, principala formațiune a opoziției, în timpul unei adunări electorale. Alegerile legislative ar urma să aibă loc duminică în Polonia.

El a început prin a anunța, fără nicio surpriză, că va vota pentru această coaliție, al cărei element principal este Platforma Civică (PO, centristă) și prin a-l ataca pe "perfidul" Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naționalist Lege și Justiție (PiS), la putere în Polonia din 2015.

Însă apoi Walesa și-a șocat audiența, calificându-l drept "trădător" pe Kornel Morawiecki, tatăl actualului premier conservator Mateusz Morawiecki, pentru că a fondat o organizație de opoziție radicală, "Solidaritate combatantă", concurenta sindicatului Solidaritatea.

Aceste declarații au fost prost primite, nu doar de către conservatori, ci și de mai mulți lideri ai opoziției, inclusiv președintele PO, Grzegorz Schetyna, care le-a calificat drept "inacceptabile".

Fără a oferi vreo explicație, Walesa i-a cerut atunci PO pe Facebook să-l "elibereze" de promisiunea de a vota pentru ea, declarând că el va susține partidul conservator țărănist PSL, acesta din urmă riscând să nu depășească pragul electoral de 5%.

Acest anunț a surprins, pentru că unul dintre fiii lui Walesa, Jaroslaw, fost europarlamentar, este candidat în alegerile legislative la Gdansk (nord) pe listele PO. În cele din urmă, textul a fost retras de pe Facebook marți, ceea ce pare să însemne că Walesa își va susține totuși fiul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău