Alegeri în Ucraina | Scor ZDROBITOR pentru Volodimir Zelenski, care va deveni președinte

  • 21 Aprilie 2019 21:12
Alegeri în Ucraina | Scor ZDROBITOR pentru Volodimir Zelenski, care va deveni președinte

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obținut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Ucraina în fața președintelui în exercițiu Petro Poroșenko, reflectând amploarea nemulțumirii alegătorilor față de puterea actuală, conform unui sondaj la ieșirea de la urne, citat de AFP și DPA.

Umoristul de 41 de ani a obținut 73,2% din sufragii, comparativ cu 25,3% pentru rivalul său de 53 de ani, conform acestui sondaj realizat la ieșirea de la urne de consorțiul 'Exit Poll National' care reunește trei institute de sondare a opiniei publice.

Zelenski, care a devenit cunoscut ca interpret al unui candidat fictiv într-un show de televiziune extrem de popular, s-a prezentat în campanie ca o alternativă la un sistem politic a cărui imagine a fost afectată de corupția puternic înrădăcinată în Ucraina.

"Am reușit împreună. Nu vă voi dezamăgi niciodată", a spus Zelenski, într-un discurs după anunțarea exit-poll-ului, susținut în cartierul său general de campanie, unde a ieșit imediat pentru a le mulțumi susținătorilor.

"Cetățeni ai țărilor post-sovietice, uitați-vă la noi! Totul este posibil", a adăugat el.

În același timp, Petro Poroșenko și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe adversarul său, promițând în același timp să nu părăsească viața politică.

Sondajele realizate la ieșirea de la urne "sunt evidente și îmi dau toate motivele să îl sun pe adversarul meu și să îl felicit", a spus Poroșenko în fața susținătorilor săi.

"Accept această decizie, însă vreau să subliniez ferm: nu părăsesc viața politică", a adăugat el, în contextul în care la sfârșitul lunii octombrie sunt prevăzute alegerile legislative.

Zelenski era creditat în ultimele sondaje cu peste 70% din intențiile de vot, cu mult peste rivalul său, președintele în exercițiu Petro Poroșenko.

Lentoarea luptei anticorupție și impasul în care se află conflictul din estul țării i-au exasperat pe alegătorii ucraineni, contribuind la ascensiunea lui Zelenski la președinția fostei republici sovietice cu 45 de milioane de locuitori, aflată la porțile Uniunii Europene.

Dacă Poroșenko este creditat de susținătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armata și a evitat falimentul țării, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupție, iar conflictul din estul țării pare în impas.

Acordurile de pace semnate la Minsk la începutul lui 2015 au permis o diminuare a tensiunilor, însă luptele continuă zilnic. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău