Alegeri europarlamentare 2024. Ce salarii au europarlamentarii și câți deputați trimite la Bruxelles fiecare stat UE

  • 06 Mai 12:55
Alegeri europarlamentare 2024. Ce salarii au europarlamentarii și câți deputați trimite la Bruxelles fiecare stat UE

​Între 6 și 9 iunie, cetățenii din țările membre ale Uniunii Europene vor merge la urne pentru a alege 720 de politicieni în Parlamentul European. Poate părea cumva o extravaganță electorală, dar timp de patru zile, în 27 de țări, în 24 de limbi oficiale, sunt așteptați la vot în jur de 373 de milioane de europeni, scrie News.ro.

Olanda va da startul alegerilor europene, în 6 iunie, în timp ce majoritatea țărilor membre, inclusiv România, organizează scrutinul în 9 iunie.

Olanda va fi urmată de Irlanda, unde votul va avea loc vineri, 7 iunie, și de Letonia, Malta și Slovacia, unde se va vota sâmbătă, 8 iunie. În Cehia, urnele vor fi deschise vineri și sâmbătă, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă și duminică.

Celelalte 20 de țări ale Uniunii (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria) vor organiza alegerile europene duminică, 9 iunie.

Duminică seară se vor publica rezultate provizorii în toate țările, chiar și în cele în care votul s-a desfășurat în zilele anterioare.

Grupurile politice din Parlamentul European

La fiecare 5 ani, sunt aleși cei peste 700 de membri ai Parlamentului European. Ei îi reprezintă pe cei aproape 450 de milioane de europeni. După alegeri, europarlamentarii alcătuiesc grupuri politice, în funcție de principiile comune.

Alegerile se dispută între partidele politice naționale, însă odată aleși, majoritatea eurodeputaților aleg să devină parte a grupurilor politice transnaționale. Majoritatea partidelor naționale sunt afiliate unui partid politic la nivel european. Cel puțin o pătrime din statele membre trebuie să fie reprezentate în cadrul grupului. Un deputat poate aparține unui singur grup politic. Unii deputați nu fac parte din niciun grup politic, ei fiind, în acest caz, deputați neafiliați.

În prezent, Parlamentul European are 705 locuri. Deputații europeni din fiecare țară membră aparțin unuia dintre cele șapte grupuri parlamentare sau sunt neînscriși (neafiliați). Fiecare grup este constituit de minim 23 de europarlamentari din cel puțin un sfert din țările UE.

Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) - PPE - și Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European - S&D - sunt în prezent cele mai mari grupuri politice din cele șapte ale actualului Parlament. Celelalte grupuri sunt Renew Europe, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Grupul Identitate și Democrație și Grupul Stângii din Parlamentul European - GUE/NGL.

Recentele sondaje de opinie arată câștiguri pentru formațiunea de extremă dreapta Identitate și Democrație, deși PPE și S&D continuă să domine ca grupuri politice.

Câți eurodeputați are fiecare țară

Țările membre UE, de dimensiuni diferite, aleg un număr diferit de deputați europeni. Nu pot exista mai mult de 96 și nici mai puțin de 6 locuri pentru fiecare țară.

În prezent, Germania are cel mai mare număr posibil de reprezentanți, cei 79 de eurodeputați francezi ocupând poziția a doua, iar cei 76 de eurodeputați italieni poziția a treia.

România are 33 de parlamentari.

În viitoarea legislatură însă, numărul de locuri în Parlamentul European va crește cu 15, ajungând la un total de 720. Acest lucru înseamnă că unele țări vor alege cu câțiva eurodeputați în plus față de cei care le reprezintă în prezent, dar nicio țară nu va alege mai puțini. România rămâne cu 33 de europarlamentari.

Numărul deputaților aleși din fiecare stat UE este agreat înaintea fiecăror alegeri și se bazează pe principiul proporționalității degresive, conform căruia fiecare eurodeputat dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât un eurodeputat dintr-o țară mai mică.

Iată câți deputați europeni vor fi aleși de fiecare stat la alegerile europene din 2024:

 
 
  • Germania: 96
  • Franța: 81
  • Italia: 76
  • Spania: 61
  • Polonia: 53
  • România: 33
  • Olanda: 31
  • Belgia: 22
  • Grecia: 21
  • Cehia: 21
  • Suedia: 21
  • Portugalia: 21
  • Ungaria: 21
  • Austria: 20
  • Bulgaria: 17
  • Danemarca: 15
  • Finlanda: 15
  • Slovacia: 15
  • Irlanda: 14
  • Croația: 12
  • Lituania: 11
  • Slovenia: 9
  • Letonia: 9
  • Estonia: 7
  • Cipru: 6
  • Luxemburg: 6
  • Malta: 6

Vârsta candidaților la alegerile europene

Alegerile europene sunt, în mod firesc, influențate în mare măsură de politicile naționale, dar sistemele și normele electorale diverse din țările membre adaugă un alt nivel de complexitate la harta electorală. Deși toate sistemele de vot trebuie să asigure o reprezentare proporțională pentru alegerile europene, sistemele electorale naționale diferă foarte mult. De exemplu, pragurile de vârstă ale candidaților variază între 18 și 25 de ani, iar 14 țări membre cer partidelor politice să treacă un prag procentual pentru a intra în Parlamentul European. România are va vârstă minimă pentru candidații la alegerile europarlamentare 23 de ani, printre cele mai „ridicate”.

Persoanele care sunt atât cetățeni, cât și rezidenți ai țării UE în care doresc să voteze au la dispoziție căi destul de standard pentru a face acest lucru, ca în cazul oricăror alte alegeri. Cu toate acestea, metodele de votare din străinătate pot fi mai greu de parcurs.

Prezența la vot la alegerile europene variază drastic de la o țară la alta. În timp ce cinci țări din UE au vot obligatoriu, prezența la vot la alegerile europene este notorie ca fiind scăzută.

Ce puteri are Parlamentul European?

Împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE, europarlamentarii dau formă și decid asupra noilor legi care influențează toate aspectele vieții din Uniunea Europeană, de la susținerea economiei la lupta împotriva sărăciei și schimbărilor climatice și la aspecte de securitate.

Europarlamentarii aduc temele importante politice, economice și sociale în centrul atenției și susțin valorile Uniunii Europene: respectarea drepturilor omului, libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept.

Parlamentul aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia. De asemenea, alege președintele Comisiei Europene, numește comisarii și îi poate trage la răspundere.

Ce salarii și pensii au europarlamentarii

Toți deputații în Parlamentul European primesc același salariu.

Salariul lunar al unui deputat este de 10.075,18 de euro brut și de 7.853,89 de euro net, după deducerea impozitelor UE și a contribuțiilor la asigurările sociale (cifre valabile la 1 iulie 2023). Fondurile provin din bugetul Parlamentului.

Deoarece statele membre pot impune taxe naționale suplimentare, cifrele nete finale depind de regimul fiscal al țării de origine a deputatului.

Foștii deputați au dreptul la pensie la împlinirea vârstei de 63 ani, în conformitate cu articolul 14 din Statutul deputaților în Parlamentul European.

Pensia reprezintă 3,5 % din salariul lor pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70 % în total. Costul său este suportat de bugetul UE.

În cazul noilor deputați, s-a renunțat, începând cu luna iulie 2009, la aplicarea regimului complementar de pensii, introdus pentru deputați în 1989 și aflat în curs de eliminare.

Pe lângă salariul lor, eurodeputații, la fel ca deputații din parlamentele naționale, au dreptul la indemnizații care acoperă cheltuielile efectuate în exercitarea funcțiilor lor parlamentare, adesea departe de casă. Astfel, de pildă, indemnizația pentru cheltuieli generale (4.950 de pe lună), sau ICG, este o sumă forfetară care le permite deputaților să acopere cheltuieli precum închirierea de birouri în statul membru în care au fost aleși, achiziționarea de hardware și software IT, materiale de birou, telefoane mobile/abonamente și abonamente la internet.

Diurna (350 de euro pe zi), cunoscută și sub denumirea de indemnizație de ședere, este o sumă forfetară care acoperă cazarea, masa și cheltuielile conexe în fiecare zi în care un eurodeputat se află la Parlamentul European în activitate oficială.

La sfârșitul mandatului lor, eurodeputații au dreptul la o indemnizație tranzitorie, echivalentă cu o lună de salariu per an de mandat, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

Dacă un fost deputat ocupă o nouă funcție în altă parte, noul salariu se deduce din indemnizația tranzitorie.

Eurodeputații pot utiliza vehicule oficiale pentru a participa la reuniuni sau evenimente de la Bruxelles sau Strasbourg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău