Alegeri anticipate în Spania Premierul Pedro Sanchez - favorit, dreapta, ar fi fost prinsă în ambuscadă

  • 28 Aprilie 2019 10:29
Alegeri anticipate în Spania  Premierul Pedro Sanchez - favorit, dreapta, ar fi fost prinsă în ambuscadă

Spaniolii revin la urne duminică pentru un scrutin anticipat cu rezultat incert, în care șeful guvernului socialist - considerat favorit în sondaje - avertizează împotriva recrudescenței extremei drepte, potrivit France Presse.

Considerat marginal în urmă cu doar șase luni înainte de a crea un veritabil seism politic, primind aproape 11% din sufragii în regiunea Andaluzia, partidul ultranaționalist Vox este surpriza anunțată a acestor alegeri anticipate, care au loc pentru a treia oară în ultimii trei ani și jumătate.

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 09:00 (07:00 GMT), urmând să fie închise la 20:00 (18:00 GMT), cu anunțarea rezultatelor în cursul serii.

Cu peste 10% din intențiile de vot și cu 30 de locuri dintr-un total de 350, potrivit sondajelor, Vox și-ar putea face o intrare în forță în Camera Deputaților într-o țară în care extrema dreaptă dispăruse din peisajul politic după moartea dictatorului Franco în 1975. Spaniolii vor reînnoi astfel duminică o mare parte din Senat.

Premierul socialistul în exercițiu, Pedro Sanchez, sosit la putere în luna iunie a anului trecut în urma unei moțiuni de cenzură îmotriva conservatorului Mariano Rajoy (Partidul Popular, PP), a avertizat împotriva unui val al extremei drepte în Spania, la fel ca în Finlanda, unde partidul "Adevăraților Finlandezi" s-a clasat pe locul doi în scrutinul de la jumătatea lunii aprilie.

Potrivit sondajelor de opinie, scorurile Partidului Popular (PP), ale liberalilor din Ciudadanos și ale Vox nu le-ar permite totuși să constituie o majoritate, ca aceea care le-a permis să-i înlăture pe socialiști de la putere în fieful lor din Andaluzia la începutul anului.

Dar, cum au lăsat să se înțeleagă unii analiști, "există un risc real" ca Vox să aibă rezultate mult mai bune la alegerile de duminică decât arată sondajele și ca o majoritate de dreapta să se poată forma cu sprijinul extremei drepte, a declarat Sancez vineri.

Liderul PP, Pablo Casado, care a dus o campanie foarte agresivă împotriva lui Sanchez, pe care l-a calificat drept un "cal troian" al naționaliștilor catalani și basci, a avansat ideea vineri pentru prima oară a unei participări a Vox la un eventual guvern de dreapta.

Acest partid cu mesaj antifeminist și antiimigrație, fondat de foști membri ai PP, a prosperat în special protestând într-o manieră forte împotriva separatiștilor din Catalonia cărora vor să le interzică partidele.

Această regiune din nord-estul Spaniei a fost scena unei tentative de secesiune în 2017, care a generat cea mai gravă criză politică cunoscută în Spania în ultimii 40 de ani și care rămâne în centrul dezbaterii politice.

Duminică, "vom alege între anti-Spania și Spania vie", a declarat vineri liderul Vox, Santiago Abascal, susținut de Marine Le Pen în Franța, și de Matteo Salvini, liderul Ligii, în Italia.

Neavând încredere în presa tradițională, Vox a făcut campanie masiv pe rețelele de socializare, inspirându-se de la strategia președintelui filipinez Rodrigo Duterte, a americanului Donald Trump și a brazilianului Jair Bolsonaro.

Cu un peisaj politic în continuare fragmentat, în Spania se prefigurează intense tratative pentru formarea noului guvern.

Pedro Sanchez ar urma să obțină doar 120-130 de locuri, conform sondajelor, adică departe de majoritatea absolută de 176.

El va fi deci constrâns să reînnoiască alianțele cu Podemos, stânga radicală, aflat în dificultate, și cu partide regionaliste între care separatiștii catalani care îi susținuseră sosirea la putere în iunie 2018.

Dar socialistul ar prefera să evite să aibă nevoie de aceștia din urmă, întrucât dreapta nu a încetat să-l acuze că a pactizat cu "inamicii Spaniei", mai ales că aceiași separatiști l-au constrâns să convoace aceste alegeri anticipate, refuzând să-i voteze bugetul.

Ipoteza unei alianțe cu Ciudadanos, încercată deja fără succes în 2016, nu a fost respinsă clar de Sanchez. Chiar dacă Albert Rivera, liderul liberalilor, a afirmat vineri că "înlăturarea" socialistului de la putere este o "urgență națională". 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău