Alegeri anticipate în Austria, după scandalul cu vice-cancelarul Strache și „nepoata” oligarhului rus

  • 19 Mai 2019 07:44
Alegeri anticipate în Austria, după scandalul cu vice-cancelarul Strache și „nepoata” oligarhului rus

În Austria vor fi convocate alegeri legislative anticipate, a anunțat sâmbătă cancelarul conservator Sebastian Kurz, după destrămarea coaliției de guvernare formate din conservatori și extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache.

Acesta compromis de o înregistrare cu camera ascunsă în care acesta accepta finanțare pentru partidul său din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus, relatează agențiile Reuters și EFE.

„I-am propus președintelui (Alexander Van der Bellen) convocarea alegerilor anticipate cât mai curând posibil”, a anunțat Sebastian Kurz în fața presei.

„Prea mult este prea mult”, a mai spus el, amintind de mai multe scandaluri în care a fost implicată formațiunea de extremă-dreapta Partidul Libertății (FPOe), cu care formațiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), s-a aliat la guvernare după alegerile din 2017.

Kurz a pus acum capăt coaliției dintre aceste două partide.

Președintele Van der Bellen a acceptat convocarea alegerilor legislative anticipate, apreciind chiar că acestea sunt necesare în noul context politic. După declarația cancelarului Kurz a apărut și el în fața presei, afirmând că ei vor discuta duminică pașii următori. Data alegerilor nu este încă stabilită, o variantă vehiculată neoficial fiind jumătatea lunii septembrie.

Social-democrații, ajunși în opoziție după alegerile legislative din 2017, au anunțat la rândul lor că susțin convocarea anticipatelor.

Scandalul a izbucnit vineri după-amiază, când publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formațiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfășoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziția celui mai influent cotidian austriac și înlocuirea unor ziariști cu alții mai apropiați de FPOe.

Strache și-a dat sâmbătă demisia din postul de vice-cancelar și din cel de președinte al FPOe, dar a acuzat „o campanie de dezinformare” împotriva sa. Însă el a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de niște „agenți provocatori” care l-au invitat la o întâlnire „stropită cu alcool” într-o vilă în care aceștia instalaseră microfoane și camere ascunse. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău