Capcana cu Rusia. Vicecancelarul Austriei, surprins cu camera ascunsă, încercând să obțină sprijin financiar

  • 18 Mai 2019 11:11
Capcana cu Rusia. Vicecancelarul Austriei, surprins cu camera ascunsă, încercând să obțină sprijin financiar

Șeful extremei dreapta austriece și vicecancelar, Heinz-Christian Strache, a fost acuzat vineri pentru că a promis unei așa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, potrivit unor afirmații apărute în presă care au provocat un val de indignare în țară, relatează AFP.

După dezvăluirile făcute de mediile germane Süddeutsche Zeitung și Der Spiegel, principalele partide de opoziție au cerut demisia numărului doi al guvenului condus de Sebastian Kurz, liderul partidului conservator care, de la sfârșitul lui 2017, guvernează împreună cu extremă dreapta.

Potrivit informațiilor, însoțite de înregistrări video, publicate online vineri seară, Strache a participat, în lunile dinaintea alegerilor care l-au condus la putere, la ceea ce el credea a fi o întâlnire cu nepoata unui oligarh rus.

Șeful Partidului Libertății din Austria (FPOe) a fost filmat în timp ce discuta cu această interlocutoare care i-a dat de înțeles că ar putea investi bani în Austria pentru a susține formațiunea sa politică.

Discuția s-a concentrat în special asupra preluării unui procent important din acțiunile puternicului tabloid austriac Kronen Zeitung, cel mai mare din țară, pentru a-l transforma într-un organ de presă pro-FPOe.

Strache, însoțit de unul dintre colaboratorii săi apropiați, Johann Gudenus, actualul lider al grupului parlamentar al FPOe, i-a sugerat interlocutoarei că, în schimbul acestui sprijin, i-ar putea obține contracte publice.

Întâlnirea care a avut loc într-o atmosferă destinsă, într-o vilă din Ibiza, și a durat șase ore a fost de fapt o punere în scenă filmată cu o cameră ascunsă pentru a-i întinde o capcană liderului FPOe, potrivit celor două medii germane care afirmă că nu știu cine s-a aflat în spatele acestei operațiuni organizate cu trei luni înainte de alegerile legislative din Austria.

Strache a admis în fața jurnaliștilor că serata a avut loc, dar a negat că a comis cel mai mic act condamnabil.

Potrivit declarațiilor sale acordate Süddeutsche Zeitung, el a invocat "marea cantitate de alcool consumată" în seara respectivă și "importanta barieră de limbă" între el și interlocutoarea sa.

Partidul Socialist (SPOe) a cerut demisia vicecancelarului, calificând faptele sale ca fiind "cel mai mare scandal" din ultimii 50 de ani. Partidul liberal NEOS a reluat acest apel, estimând că noi alegeri legislative sunt "inevitabile".

Scandalul, declanșat cu zece zile înainte de europarlamentare, a izbucnit într-un context tensionat pentru coaliția la putere în Austria, lui Sebastian Kurz reproșându-i-se alianța sa cu un partid frecvent implicat în derapaje extremiste, menționează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău