Alegeri 2016 | Prima dezbatere dintre Igor Dodon și Maia Sandu, între adevăr și minciună

  • 08 Noiembrie 2016 12:04
Alegeri 2016 | Prima dezbatere dintre Igor Dodon și Maia Sandu, între adevăr și minciună

Unii politicieni nu știu sau nu vor să joace un meci politic, recurgând uneori la manipulări pentru a-și atinge scopul.

Acuzațiile aduse reciproc de prezidențiabilii Igor Dodon și Maia Sandu la prima dezbatere televizată, desfășurată săptămâna trecută, au fost analizate în cadrul proiectului Sic!, iar prima afirmație catalogată drept falsă de autori este cea a lui Igor Dodon, potrivit căreia efectele reformelor promovate pe timpul când Maia Sandu deținea funcția de ministru al educației au dus la 400 de cazuri de suicid printre copii, transmite IPN.

Autorii articolului subliniază că afirmația lui Igor Dodon este falsă și că acesta invocă o statistică ce stârnește întrebări. „Maia Sandu a fost numită ministru în iulie 2012, iar noile reguli de BAC au fost introduse la sesiunea din 2013. În perioada 1 ianuarie 2012-30 iunie 2015, au fost înregistrate 17 cazuri de suicid și 110 tentative de suicid la minori cu vârsta de 17 și 18 ani. Iar conform datelor Biroului Național de Statistică, pe categoria de vârstă de la 15 la 19 ani, numărul de decese survenite în urma „leziunilor auto-provocate” sunt de 104 în perioada anilor 2011-2015”, se menționează în articolul sic!

În opinia autorilor textului de pe sic! problema majoră a acestei acuzații nu este atât faptul că Igor Dodon își permite să manipuleze cu cifre, ci mai degrabă faptul că nu există o legătură cauzală între reforma educației și numărul de sinucideri printre minori.

Totodată, în timpul dezbaterii, Maia Sandu a afirmat că pe timpul când Igor Dodon se afla la funcția de ministru al economiei numărul populației angajate s-a redus cu 130 de mii de oameni, iar închiderea școlilor este rezultatul politicilor promovate pe atunci de Ministerul Economiei. Autorii articolului subliniază că cifra de 130 de mii avansată de Maia Sandu corespunde cu datele Biroului Național de Statistică și poate fi catalogată ca fiind corectă.

Un alt subiect de discuție în cadrul dezbaterilor a fost deplasările cu avionul. Astfel, Maia Sandu a afirmat că deține documente ce atestă că Igor Dodona ar fi avut 4-5 zboruri, inclusive în Odessa și Geneva, cu un avion privat al lui Vlad Plahotniuc, iar zborurile ar fi costat 200 de mii de dolari. Igor Dodon a confirmat deplasarea la invitația unor prieteni, care au achitat și călătoria.

Maia Sandu s-a referit la dezvăluirile publicate într-o investigație realizată de RISE Moldova, care se bazează pe date oferite de poliția de frontieră a Ucrainei. RISE Moldova a urmărit zborurile private ale lui Igor Dodon în 2010, unde punctul de pornire și sosire a fost Aeroportul Internațional din Odessa. De aici, Igor Dodon a zburat de patru ori la bordul unor aeronave ale companiei Nobil Air aparținând lui Vlad Plahotniuc. Prin urmare, Igor Dodon a spus un neadevăr în cadrul dezbaterii la ProTV atunci când a afirmat că a mers doar o dată cu avionul privat al lui Vlad Plahotniuc.

Ca replică, Igor Dodon a venit cu o afirmație că Maia Sandu a zburat împreună cu Vlad Filat la Doha, iar cheltuielile de 65 de mii de euro au fost achitate în numerar. Autorii articolului sic! menționează că într-adevăr, a existat o Hotărâre de Guvern, conform căreia o delegație din 14 persoane a efectuat o deplasare în Doha. Printre aceste persoane se aflau Vlad Filat, Iurie Leancă, Maia Sandu și Marcel Răducan. În concluzie, afirmația Maiei Sandu că toate cheltuielile au fost achitate de Guvern este corectă, iar cea a lui Igor Dodon falsă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău