Alegeri 2016 | Pentru cine semnează morții? TOP-ul candidaților cu cel mai numeros „electorat răposat”

  • 13 Octombrie 2016 14:17
Alegeri 2016 | Pentru cine semnează morții? TOP-ul candidaților cu cel mai numeros „electorat răposat”

În listele de subscripții prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) de Inna Popenco, candidata partidului condus de primarul de Orhei, Ilan Șor, au fost identificate cele mai multe persoane decedate care ar fi semnat în susținerea ei la prezidențialele din 30 octombrie.„

Într-un top al candidaților „susținuți” de alegătorii identificați ca morți de CEC, urmează independenta Maia Laguta și candidata partidului „Dreapta”, Ana Guțu, potrivit publicației Ziarul de Gardă.

Sursa citată menționează că, într-o notă infor­ma­tivă a CEC remisă către PDM, care la 9 octom­brie a soli­ci­tat datele pri­vind rezul­ta­tele veri­fi­că­rii liste­lor de sub­scrip­ție pre­zen­tate de can­di­dați, se arată că în lis­tele „Par­ti­du­lui Șor”, Inna Popenco,  se găsesc 43 de nume ale per­soa­ne­lor decedate, în cele ale can­di­da­tei inde­pen­dente Maia Laguta figu­rează 21, iar în cele ale can­d­da­tei Par­ti­dul Poli­tic „Dreapta”, Ana Guțu, sunt 16 nume ale per­soa­ne­lor dece­date.

Detaliat, pe llistele de subscripții ale candidaților (și pretendenților) sunt:

- Popenco Inna (Ravnopravie) – 43 per­soane dece­date;
- Laguta Maia (independentă) – 21 per­soane dece­date;
- Guțu Ana (Partidul „Dreapta”) – 16 per­soane dece­date;
- Dron Ion (independent) – 13 per­soane dece­date;
- Dodon Igor (PSRM) – 12 per­soane dece­date;
- Leancă Iurie (PPEM) – 10 per­soane dece­date;
- Ghimpu Mihai (PL) – 5 per­soane dece­date;
- Sandu Maia (PAS) – 5 per­soane dece­date;
- Ciu­ba­șenco Dumi­tru („Partidul Nostru”) – 4 per­soane dece­date;
- Năs­tase Andrei (PPDA) – 4 per­soane dece­date;
- Radu Sil­via (independent) – 4 per­soane dece­date;
- Ghi­le­ț­chi Vale­riu (independent) – 1 per­soană dece­date;
- Lupu Marian (PD) – 0 per­soane dece­date.

Amintim că, anterior, Întreprinderea de Stat „Registru” a motivat prezența unor persoane decedate în listele de alegători prin faptul că nu toate actele ajung să fie procesate electronic. Funcționarii au răspuns astfel la remarcile unor organizații neguvernamentale, analiști politici și ale presei, care s-au sesizat că numărul persoanelor cu drept de vot anunțate în acest an este surprinzător de mare, în comparație cu rezultatele preliminare ale recensământului general din 2014.

Conform datelor oficale, în Registrul de Stat al Populației sunt înregistrate peste 3 milioane 900 de mii de persoane, dintre care aproape 3 milioane 250 de mii cu vârste de peste 18 ani. În același timp, Comisia Electorală Centrală anunțase că în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscrise 3 milioane 237 de mii de persoane, dintre care numai 2 milioane 853 de mii în listele circumscripțiilor electorale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău