Alegeri 2016 | Pentru cine semnează morții? TOP-ul candidaților cu cel mai numeros „electorat răposat”
-
13 Octombrie 2016 14:17
În listele de subscripții prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) de Inna Popenco, candidata partidului condus de primarul de Orhei, Ilan Șor, au fost identificate cele mai multe persoane decedate care ar fi semnat în susținerea ei la prezidențialele din 30 octombrie.„
Într-un top al candidaților „susținuți” de alegătorii identificați ca morți de CEC, urmează independenta Maia Laguta și candidata partidului „Dreapta”, Ana Guțu, potrivit publicației Ziarul de Gardă.
Sursa citată menționează că, într-o notă informativă a CEC remisă către PDM, care la 9 octombrie a solicitat datele privind rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de candidați, se arată că în listele „Partidului Șor”, Inna Popenco, se găsesc 43 de nume ale persoanelor decedate, în cele ale candidatei independente Maia Laguta figurează 21, iar în cele ale canddatei Partidul Politic „Dreapta”, Ana Guțu, sunt 16 nume ale persoanelor decedate.
Detaliat, pe llistele de subscripții ale candidaților (și pretendenților) sunt:
- Popenco Inna (Ravnopravie) – 43 persoane decedate;
- Laguta Maia (independentă) – 21 persoane decedate;
- Guțu Ana (Partidul „Dreapta”) – 16 persoane decedate;
- Dron Ion (independent) – 13 persoane decedate;
- Dodon Igor (PSRM) – 12 persoane decedate;
- Leancă Iurie (PPEM) – 10 persoane decedate;
- Ghimpu Mihai (PL) – 5 persoane decedate;
- Sandu Maia (PAS) – 5 persoane decedate;
- Ciubașenco Dumitru („Partidul Nostru”) – 4 persoane decedate;
- Năstase Andrei (PPDA) – 4 persoane decedate;
- Radu Silvia (independent) – 4 persoane decedate;
- Ghilețchi Valeriu (independent) – 1 persoană decedate;
- Lupu Marian (PD) – 0 persoane decedate.
Amintim că, anterior, Întreprinderea de Stat „Registru” a motivat prezența unor persoane decedate în listele de alegători prin faptul că nu toate actele ajung să fie procesate electronic. Funcționarii au răspuns astfel la remarcile unor organizații neguvernamentale, analiști politici și ale presei, care s-au sesizat că numărul persoanelor cu drept de vot anunțate în acest an este surprinzător de mare, în comparație cu rezultatele preliminare ale recensământului general din 2014.
Conform datelor oficale, în Registrul de Stat al Populației sunt înregistrate peste 3 milioane 900 de mii de persoane, dintre care aproape 3 milioane 250 de mii cu vârste de peste 18 ani. În același timp, Comisia Electorală Centrală anunțase că în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscrise 3 milioane 237 de mii de persoane, dintre care numai 2 milioane 853 de mii în listele circumscripțiilor electorale.