Alegeri 2016 | Dezbateri electorale parțial adevărate: Ceban vs Pistrinciuc

  • 10 Noiembrie 2016 16:25
Alegeri 2016 | Dezbateri electorale parțial adevărate: Ceban vs Pistrinciuc

Dezbaterea electorală la care au participat persoanele de încredere din partea lui Igor Dodon, consilierul socialist Ion Ceban, iar din partea Maiei Sandu, deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc, a fost „una aprinsă, plină de acuzații reciproce”, dar, spre deosebire de dezbaterile dintre candidați, aceasta a fost „mai săracă în erori factologice”.

Autorii sic! au decis să verifice acuzațiile celor doi politicieni și le-au prezentat într-un nou articol, citat de IPN.

Ion Ceban a declarat că „Maia Sandu este cea care împreună cu Șleahtițchi au reintrodus Istoria Românilor în școli...”. Afirmația este falsă, notează autorii articolului sic! deoarece Istoria Românilor se predă în școlile din Republica Moldova, cu mici întreruperi, de la declararea independenței până azi, inclusiv pe perioada cât la putere a fost comunistul Vladimir Voronin (2001-2009), Ministerul Educației nu a schimbat denumirea obiectului predat în școli.

O altă declarație este a lui Vadim Pistrinciuc: „Vreau să-i mulțumesc domnului Igor Dodon că l-a votat în 2012 în calitate de președinte pe Nicolae Timofti, un unionist declarat...”. sic! subliniază că afirmația este manipulatoare. În 2012, proaspăt plecat din Partidul Comuniștilor, Igor Dodon a votat pentru alegerea lui Nicolae Timofti în calitate de președinte numai după consultări cu acesta și înaintarea a zece condiții, numite de socialist „Testul statalității”.

Ion Ceban a mai spus: „Domnul Dodon pe problema Crimeii a spus exact ceea ce a spus și Trump”. Afirmația este manipulatoare, căci poziția lui Trump pe problema Crimeii e diferită de cea a lui Igor Dodon expusă la postul RTR Moldova. Trump îl acuza în septembrie 2016 pe Obama că i-a permis lui Putin să ia Crimeea și că „oamenii îi iartă asta lui Obama”. Ion Ceban, probabil, face referire la un citat rupt din contextul unui interviu din 2014, în care Trump declara că „Putin deja e acolo (în Crimeea). Dar eu nu sunt acolo. Obama e acolo.”, se precizează în articolul sic!

În cadrul dezbaterii, reprezentantul Maiei Sandu, Vadim Pistrinciuc a spus: „PSRM a susținut referendumul anticonstituțional din Găgăuzia”. Această afirmație este catalogată de autorii articolului ca fiind parțial adevărată. În februarie 2014 pe teritoriul regiunii autonome Găgăuzia a avut loc o consultare a populației la tema aderării la UE sau la Uniunea Euroasiatică. Organizatorii din regiune au numit acest exercițiu referendum, cu toate că el nu a fost recunoscut de CEC și nu a avut nicio consecință juridică. Chiar dacă PSRM ca partid nu a participat la organizarea „referendumului”, liderul PSRM Igor Dodon a condamnat de nenumărate ori public acțiunile legale pornite contra acestora.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău